Promo banner

A+ A A-

Ramazanska radost u džematu Hidaje u Minhenu

Kada su trojica imama Nusret ef. Hodžić, Zehrudin ef. Junuzović i Abdulvehab ef. Vehabović i muallima Emina Hodžić  na inicijativu brojnih roditelja pokrenuli mekteb za djecu prije četiri godine nisu ni sanjali da će se iz tog mekteba roditi jedan izuzetno perspektivan i kvalitetan džemat. Prije dvije godine su odlučili da pokrenu džemat Hidaje. Za te dvije godine postojanja, koliko postoji džemat, 140 članova je vidjelo da se baš u tom džematu nalazi njihov duševni smiraj, da se baš u tom džematu lijepo osjećaju i kvalitetno stiču nova znanja o njihovoj vjeri, lijepo se druže itd.

iftar-hidaje-minhen-ram-2011-1

Džemat ima dva imama Nusreta ef. Hodžića i Abdulvehaba ef. Vehabovića koji obavljaju dužnosti imama bez ikakve materijalne naknade. U mektebu imaju 152. upisane djece, a rad sa omladinom i ostalim džematlijama je na visokom nivou. Nusret ef. je završio fakultet za  islamsko pravo na El-Azharu u Kairu, a Abdulvehab ef. Vehabović je završio Fakultet Islamskih nauka u Sarajevu. Na zadnjoj skupštini u junu mjesecu izabran je novi džematski odbor na čijem čelu je mr. Fahrudin Bradarić i uz njega nekoliko mladih, obrazovanih i radinih članova ovog džemata koji imaju viziju, strategiju i želju da od ovog džemata naprave oazu spokoja, dobrote i razumjevanja za sve koji pohode ovaj grad. Važno je spomenuti da je prvi saziv džematskog odbora odradio veliki dio posla, a dužnost da nastave tim putem je preuzela nova garnitura.

Ove godine, odlukom imama regije Bayern, petog dana mjeseca Ramazana u džematu Hidaje u Minhenu upriličen je zajednički iftar imama i predsjednika džemata ove regije. Svoj dolazak je najavio i novoizabrani muftija mešihata u Njemačkoj Pašo ef. Fetić, ali se neposredno prije iftara izvinuo zbog obaveze koja mu je iskrsla i koju nije mogao odgoditi. Posebno zadovoljstvo je bilo ugostiti predsjednika Mešihata IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj dr. Nedima Makarevića.

iftar-hidaje-minhen-ram-2011-2

Nakon akšam namaza uz iftar se razgovaralo, muhabetilo u veoma ugodnoj i toploj atmosferi. Potom je usljedilo obraćanje predsjednika Mešihata koji je pozitivno šokirao sve, a posebno domaćine kada je rekao: „Uvaženi imami džemata Hidaje, uvaženi predsjedniče džemata i članovi odbora, ja vam danas nisam došao na iftar prazne ruke. Ja sam došao da se družim s vama i da vam saopštim da je odlukom Mešihata IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj vaš džemat od danas punopravni član Mešihata IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj. Čestitam vam što ste  u roku od dvije godine ispunili sve preduslove da budete dio ove institucije, koja je u zemlji i dijaspori od presudnog značaja za naš narod." Uslijedio je tekbir, a potom i aplauz, ushićenje na licima imama i džematskog odbora, radost na licima svih se nije mogla sakriti. Imam Nusret ef. Hodžić je ustao, a zatim pod emocijama rekao: „Ponosam sam što sam od danas i zvanično imam Islamske zajednice i neizmjerno sam zahvalan Uzvišenom Gospodaru, a potom i svima onima koji su nam pomogli da to i postanemo." Drugi imam Abdulvehab ef. Vehabović je zahvalio predsjedniku Mešihata i čestitao svojim džematlijama i rekao: „Ipak smo ovaj čas žarko očekivali!"

Uz pomenute goste, na iftaru su prisustvovali prof. Nazif Horozović i Fikret ef. Fazlić, kao gosti predavači džemata u toku mjeseca Ramazana, te Ishak ef. Ahmetović, imam iz Austrije.

iftar-hidaje-minhen-ram-2011-3

Nakon iftara predsjednik Mešihata dr. Makarević se obratio džematlijama gdje je saopštio radosnu vijest, a oni su ispunjeni radošću učili tekbire. Nakon teravih namaza je nastavljeno druženje džematlija sa gostima do pred sehur.

Sve čestitke imamima džemata Hidaje, predsjedniku i članovima odbora i svim džematlijama, ali i posebna čestitka Islamskoj zajednici koja je u svoj sastav dobila jedan izuzetno kvalitetan džemat koji će zaisugrno velikom brzinom postati dobar primjer jednog uspješnog džemata. Zamolimo Allaha da tako i bude!

N.H.