A+ A A-

Čuvati svetost muslimanskih života

ekmeleddin_ihsanoglu_1- Upućujem iskrene čestitke svim muslimanima na svijetu povodom nastupajućeg blagoslovljenog mjeseca ramazana, moleći Uzvišenog i Svemogućeg Boga da ukabuli njihov post, molitve i dobra djela.

Dolazak ovog blagoslovljenog mjeseca predstavlja značajnu priliku za potvrđivanje uzvišenih vrijednosti islama, isticanje njegovih humanih načela i naglašavanje svih oblika solidarnosti među muslimanima. Žalosno je da mjesec tolerancije i praštanja nastupa u vrijeme kada su dijelove našeg muslimanskog svijeta zahvatili ratovi, nedaće i ljudske krize. Nadali smo se da će ovi dani suosjećanja i milosti proći bez nemira ili unutarnjih kriza. Zbog toga iznova podsjećam na nužnost postizanja ciljeva i realiziranja zadataka našeg islamskog ummeta kojemu su potrebne reforme, dobro upravljanje, pravedna vladavina i poštivanje ljudskih prava.

Polazeći od obaveze da ulažemo trud s ciljem ujedinjenja islamskog ummeta i izvršavajući Božiju naredbu: „Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!" kako bi se zaštitili životi muslimana i da bi se suzdržali od činjenja djela koje zabranjuje naša vjera i na koje nas upozorava Uzvišeni Allah riječima da onaj ko ubije jednu nevinu osobu koja nije ubila nikoga niti je nered na zemlji činila kao da je ubio cijelo čovječanstvo, obaveza nam je da budemo svjesni nužnosti očuvanja jedinstva muslimanskog svijeta kojem pripadamo.

Budući da je plemeniti ramazan mjesec u kojem je počela objava Kur'ana, mjesec dobra i blagoslova, dužnost nam je da čuvamo njegovu svetost što zahtijeva od nas zaštitu muslimanskih života.

Dok islamski ummet dočekuje ovaj blagoslovljeni mjesec moleći Uzvišenog Boga da donese mir i sigurnost našim zemljama, želio bih pozvati sve zaraćene strane u islamskom svijetu da poštuju svetost ovog blagoslovljenog mjeseca i da okončaju sve oblike neprijateljstva i prolijevanja krvi. Molim Dragog Boga da ova moralna obaveza utre put za mirno rješenje svih kriza muslimanskih naroda.

Također ponovo upućujem poziv svima da pomognu našu braću u Somaliji koje je zadesila velika glad i da budu velikodušni u davanju i slanju donacija uzimajući inspiraciju iz ovog mjeseca davanja i darežljivosti koji nas poziva da zauzmemo ozbiljan stav po pitanju somalijske krize koja se pretvorila u humanitarnu katastrofu.

Na samom početku ovog blagoslovljenog mjeseca koristim priliku da zamolim Uzvišenog i Moćnog Allaha da zaštiti naš ummet od nereda, podjela i sukoba, da ojača i osnaži njegov položaj i obaspe njegove predstavnike i vođe mudrošću i iskrenošću. On je Onaj Koji dove prima! Neka je hairli svaka godina našem ummetu, poručio je u ramazanskoj čestitci predsjednik Organizacije islamske konferencije Ekmeleddin Ihsanoglu.

(www.bosnjaci.net)