A+ A A-

Kiseljak: Večer Kur´ana u Duhrima

Osma noć mjeseca ramazana, 08. august 2011. godine, je za medžlis IZ-e Kiseljak bila posebna, a džemat Duhri je bio centar u koji su vjernici došli da napoje svoja srca učenjem Časnog Kur´ana, te da se sjete šehida.

Već tradicionalnu veče Kur´ana organizovali su džematski odbor na čelu sa Mustafa ef. Pašićem i  šehidske porodice u saradnji sa Medžlisom, a povod je sjećanje na 22 šehida ovog džemata. Domaćini su prvo priredili iftar, a poslije druženje do teravih-namaza. Teravih-namaz je imamio hfz Benis Topalović.  Program sjećanja na šehide počeo je uvodnim obraćanjem Mustafa efendije i čitanjem imena svih šehida ovog džemata. Prvi učač bio je hfz Salem Aletić, a zatim su redom  učili: Nijaz Aganhodžić,  profesor u medresi "Osman ef. Redžović", Mehmed ef. Delić,  Šaban ef. Šljivar, Mustafa ef. Pašić i dvojica učača iz Turske Keruh Karabađak i Salih Dogan.

veer-kur-kiseljak-au-2011-1

Prisutnima se obratio Muharem ef. Sijerčić, glavni imam Medžlisa IZ-e Kiseljak, te naglasio da pored ove večeri na medžlisu do kraja ramazana ima još mnogo aktivnosti, ali su tri tradicionalne  godišnjice ove godine u ramazanu. Ova u Duhrima, treći petak 19.08. u Gromiljaku u 11 sati tradicionalni mevlud, te  u džematu Milodraž mevlud uoči petka 25.08. 2011. (mekteb u Kablama).

Na kraju se u svojstvu predavača prisutnima obratio muftija sarajevski Husein ef. Smajić. Muftija je rekao da ovaj vrijedni džemat Duhri, kao i Han Ploča i ostali naši džemati zaslužuju naša okupljanja i ovakve sastanke. Ne treba da gledamo vrijeme i trud koji uložimo, jer ovi sastanci za nas imaju veliku vrijednost. Ova naša brača zbog kojih smo se sastali su položili svoje živote da bi mi danas imali mir, slobodu. Oni i naše gazije su zaslužni što nije uspjelo ono što su naši dušmani planirali. Pored toga, ovih džemata ne bi bilo da nije bilo ljudi kao što su šejh h. hfz. Mujić Mustafa, Mehmed ef. Alimanović i drugih. Ja sam ponosan što sam imao priliku živjeti i raditi na ovim prostorima sa ovakvim ljudima. Njihova djela i dove su pomogli da Allah, dž.š. čuva ova mjesta.

veer-kur-kiseljak-au-2011

Na nama je obaveza da obilježavamo sve godišnjice i sjećamo se naše bliže prošlosti. Za Kiseljačane Rotilj treba da ima posebnu pažnju  u ovom smislu, jer je on bio jedan veliki logor. To nikada ne smijemo zaboraviti.

Vi ste se večeras ponašali u skladu sa riječima Uzvisenog: "A kad se uči Kur'an, vi ga slušajte i šutite da biste bili pomilovani." (Kur'an, VII/204). Iako je ponoć na vašim licima se vidi da pažljivo pratite program i neka vas Allah zato nagradi.

Nakon obračanja muftije hatma dovu, na sebi svojstven način,  pred duše šehida proučio je hfz dr. Mujić Munir, a Mustafa efendija je pozvao prisutne da opet do godine budu gosti džemata Duhri 08.08. 2012. godine.

Pašić Mustafa