A+ A A-

Kotor Varoš: Teravih-namaz na jedanaest mjesta

Mjesec Ramazan kao i svake godine probudi novu energiju u ljudima i vjernicima podari novi polet u njihovim životima. U ovom svetom mjesecu oživi ljudska želja za ibadetima: namazom, postom, mukabelom i za svime onim što sa sobom donosi ovaj najodabraniji mjesec, pa tako i oni koji mimo ramazana nisu baš plaho ustrajni u izvršavanju ibadeta, u ovom mjesecu ih vidimo kako žure da ispune svoju obavezu prema Allahu dž.š. kroz post, namaz, zekat i dr.

 teravija-kotor-varos-ramazan-2011

Džamija u džematu Vrbanjci

Na području medžlisa islamske zajednice Kotor Varoš teravih-namaz se klanja na jedanaest mjesta i kandilji sa jedanaest džamija obasjavaju kotlinu rijeke Vrbanje.

Deset kotorvaroških džemata Šiprage, Garići, Hrvaćani, Večići, Vrbanjci, Hanifići, Donja Varoš, Kotor, Ravne i Vranić ima stalne imame, dok je u džematu Hadrovci angažovan ramazanski imam.

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš, h. Samir ef. Delić kaže da je ove godine primjetan veći broj vjernika u džamijama, kako na teravih-namazu i mukabelama, tako i na ostalim namazima.

Posebno značajno za vjernike u Kotor Varošu je to što brigu o vjerskom životu, kako tokom čitave godine tako i u ovm mubarek ramazanskim danima, vodi i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, koji je već nekoliko puta od početka ramazana posjetio džemate na području Kotor Varoša i održao prigodna predavanja. 

Nijaz Duzan