A+ A A-

Tradicionalni mevlud u džematu Ravne kod Kotor Varoši

U džematu Ravne MIZ Kotor Varoš, svake godine se 28. jula tradicionalno organizuje mevlud u povodu godišnjice otvorenja džamije i kao sjećanje na dva Šehida ovog džemata, a mevlud je svečano proučen i ove godine.

Ravljanska džamija je ove godine bila tijesna za sve one koji su željeli da prisustvuju ovom mevludu i kako istače muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić hvala Bogu da je tako, jer kada smo počinjali sa gradnjom ove džamije nismo mogli ni slutiti da će jednoga dana biti puna džematlija koji žele klanjati u njoj. 

kotor-varos-mevlud-ravne-juli-2011

Nakon klanjanja podne namaza ravljanski imam, Amir ef. Spahić je poselamio prisutne i izrazio im dobrodošlicu u ovaj mali , ali vrlo aktivni džemat Ravne. Mevludski program su proučili imami MIZ Kotor Varoš, a na kraju svojom besjedom prisutnima se obratio i Muftija banjalučki i kako smo već kazali bio oduševljen ovolikim brojem prisutnih džematlija. Muftija je takođe pohvalio aktivne džematlije Ravana, ali i sve kotorvarošane koji neumorno kao pčelice rade na obnovi svojih džamija, mesdžida, šehidskih obilježja i svega onoga što je potrebno jednom džematu. Na kraju svog obraćanja Muftija Edhem ef. Čamdžić je svima zaželio sretne i berićetne nastupajuće ramazanske dane i zamolio Allaha dž. š. da nam svima podari zdravlja i rahatluka kako bi ispostili i u ibadetu proveli mubarek mjesec Ramazan, takođe je napomenuo da ne zaboravimo izmiriti svoju obavezu zekata i sadekatul-fitra. 

Nijaz Duzan