A+ A A-

Ramazanske aktivnosti u Medžlisu IZ Tuzla

Vjerskoprosvjetna služba Medžlisa Islamske zajednice Tuzla usvojila je plan ramazanskih aktivnosti po kojem je predviđeno klanjanje teravih-namaza na 44 mjesta. Među njima su i dva nova mjesta gdje  se ove godine prvi put klanja teravih-namaz: u  Šićkom  Brodu  i u novoj džamiji u Tušnju.

ramazanske-aktivnosti-tuzla-2011-1

U džematima Medžlisa Islamske zajednice Tuzla  uči se 35 mukabela, od kojih treba istaknuti dvije hafiske mukabele  koje se uče u Čaršijskoj džamiji i džamiji princ Abdullah.  Mukabelu u čaršijskoj džamiji uče: hfz. Sabahudin ef. Skejić, hfz. Merim ef.  Đulović, hfz. Mersad  ef. Nuhanović, hfz. Edis-ef. Mujagić i hfz. Edin ef. Smajić. 

ramazanske-aktivnosti-tuzla-2011-2

Mukabelu u džamiji princ Abdullah uče: hfz. Mirnes ef. Spahić, hfz. Ahmed ef. Huskanović, hfz. Edin ef. Dedić, hfz. Ahmed ef. Rahmanović i Edin ef. Peštalić.

ramazanske-aktivnosti-tuzla-2011-3

Osim hafiskih mukabela potrebno je pomenuti i tri mukabele za žene, te tri mukabele koje uče polaznici mektebske nastave.

U džematima  Solina, Slavinovići i džematu džamije princ Abdullah, učenice medresa  koje su na ramazanskoj praksi uče mukabele za žene. Ono što je novina kod ove vrste mukabele jeste da su učenice dale priliku i džematlijkama koje dolaze na mukabelu da učestvuju u njenom učenju. Zbog velikog broja džematlijki  koje dolaze na mukabelu u džamiju  princ Abdullah, napravljene su dvije grupe, te je na taj način data prilika da više džematlijki ima čast da učestvuju u učenju mukabele.

ramazanske-aktivnosti-tuzla-2011-4

Mukabela za djecu uči se u džematu Ševar, Solina, te džematu džamije princ Abdullah. Mukabelu vode najbolji polaznici mektebske nastave.

Emina Muratović