A+ A A-

Izraelska policija ograničila pristup džamiji Al-Aqsa

Al-Kuds-2Izraelska policija razmjestila je snage u jerusalemskom starom gradu ograničavajući pristup džamiji Al-Aqsa uoči prve molitve petkom tokom ramazana.

"Više od 2.000 policajaca i graničnih stražara razmješteno je u Jerusalemu", izjavio je policijski portparol, dodajući da je pristup blokiran za muslimanske muškarce ispod 45 godina.

"Među onima od 45 do 50 godina, samo će očevima porodica sa stalnom dozvolom ulaska u Izrael biti dopušteno da uđu u džamijski kompleks", kazao je portparol, javio je AFP.

Pristup kompleksu također je uskraćen Palestincima sa Zapadne obale ispod 35 godine života, kazao je portparol, dodajući da su mjere uvedene kao mjera predostrožnosti zbog rizika od izbijanja nasilja.

Veliki kompleks koji obuhvata džamiju Al-Aqsa i susjedni Dom od kamena u jerusalemskom historijskom Starom gradu treće je najsvetije mjesto islama nakon saudijskih gradova Meke i Medine.

I Jevreji to smatraju najsvetijim mjestom, nazivajući ga Brdo hrama jer je smješten na Drugom brdu, koje su uništili Rimljani 70 godine prije nove ere.

(FENA)