Promo banner

A+ A A-

Ramazanska čestitka Baraka Obame

Barack-obamaPovodom ovogodišnjeg mjeseca razmazana, muslimanima širom svijeta razamansku čestitku je uputio i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama. U njegovoj čestitci se kaže:

„Povodom početka ramazana, Mišel (Michelle) i ja želimo uputiti naše najljepše želje muslimanskim zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama kao i širom svijeta. Ramazan je svečano vrijeme koje svi muslimani mjesecima očekuju. Porodice i zajednice dijele sreću zajedničkog okupljanja za vrijeme iftara i molitvi. Bazari osvjetljavaju noći u mnogim gradovima od Rabata do Džakarte. I ovdje u Sjedinjenim Američkim državama, američki muslimani dijele ramazanske tradicije sa svojim susjedima, sa svojim kolegama studentima,  saradnicima...

Za mnoge muslimane širom svijeta ramazan je vrijeme dubokog razmišljanja i požrtvovanosti. Kao i kod drugih religija, post se koristi za povećanje duhovnosti, discipline i svjesnosti Božije milosti. To je također podsjetnik na važnost dopiranja do siromašnijih. Srceparajući izvještaji o izgubljenim životima i slike porodica i djece u Somaliji i Rogu Afrike koji se bore za život podsjećaju nas na našu zajedničku humanost i tjeraju nas da reagiramo.  Sada je vrijeme da nacije i narodi stanu zajedno i nudeći svoju podršku i pomoć humanitarnim naporima koji su u toku spriječe još goru katastrofu.

Vremena kao što je ovo podsjećaju nas na učenje svih velikih religija, a među njima i Islama - da mi učinimo drugima kako bi i oni učinili nama. U tom duhu, želim muslimanima širom svijeta blagoslovljen mjesec, i radujem se ponovnom organiziranju iftara u Bijeloj kući. Ramadan kerim!", kazao je predsjednik Barak Obama.

(www.mesihat.com)