A+ A A-

Goražde: Iftar za 2000 vjernika pred Kajseri džamijom

Općine Goražde i Bayrampaša iz Istanbula organizirali su sinoć (03.08) ispred Kajseri džamije u Goraždu iftar za 2000 osoba a uz služenje iftara upriličen je i prigodan program.

gorazde-iftar-ram-2011-3

- Od 2005. godine smo počeli da organizujemo „Ramazan na Balkanu". To je organizacija koju inače djeluje pri općini Bajrampaša, gradskoj upravi Istanbula i već sedam godina se održava svake godine. Svake godine svih 30 dana ramazana u devet raznih zemalja i 20 raznih gradova na ovakav način dolazimo i dajemo iftare građanima. Sve donosimo iz Turske sa ovim velikim kamionima, kazao je Eser Serbest, koordinator općine Bajrampaša.

gorazde-iftar-ram-2011-2

I zaista, sa tri velika kamiona i kompletnom opremom, kuhinjom i binom, što prati tim od 100 ljudi jučer su od ranih sati počele pripreme za iftar, postavljanje stolova i priprema hrane a na svakom području se služi različito jelo prema ukusu koji vole građani na tom području.

- Samo što treba da naglasimo da nije važno koje se jelo daje za iftar. Ovdje je važno da mi dođemo zajedno s vama kao braća da budemo. Ovdje je hrana samo razlog zašto dolazimo. Ovdje sa našom braćom na Balkanu da budemo zajedno i osjetimo taj miris ramazana da ga zajednički provedemo, dodaje Serbest, koordinator općine Bajrampaša.

gorazde-iftar-ram-2011-1

- Općina Bajrampaša iz Istanbula ima jednu jako divnu praksu što na području BiH ima dio općina sa kojima ima dobru saradnju i želi da uveliča ove ramazanske aktivnosti i post sa našim vjernicima. Posebno smo sretni što su našu općinu Goražde stavili na početku ramazana. Inače, imamo jako dobre odnose sa Bajrampašom, to je jedna bogata općina u Istanbulu mada mi nismo bratska općina ali imamo izuzetno dobru saradnju kao i sa mnogim drugim općinama kao što je poznato našoj javnosti. Ovo je dobra prilika da se vjernici ovdje i okupe, nije to samo iftar, to je slast zajedničkog iftara, druženja, komunikacije među ljudima koje nam inače nedostaje kako uz ramazan, ramazan to istina popravlja. U toku cijele godine ta nam komunikacija i druženje nedostaje, kazao je ovom prilikom Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

(www.gorazdeonline.com)