Promo banner

A+ A A-

Učenici mekteba Centar Srebrenik posjetili Istanbul

Svi učenici mekteba Centar Srebrenik su željno čekali i dočekali taj dan: petak, 1.7.2011., kada su poslije džume-namaza,ispred Gradske džamije u Srebreniku krenuli na ekskurziju u Istanbul. U Istanbul smo stigli u subotu, 02.07, prije podne, tako da se i prvi dan u Istanbulu mogao iskoristiti za šetnju i upoznavanje grada.

Već narednog dana posjetili smo dio grada Eyub, Ejubiju džamiju i Miniaturk.

mekteb-srebrenik-izlet-istanbul-juli-2011

Kod Ejubije džamije, muallim Emir Brašnjić je učenicima održao historijski čas vezan za oslobađanje Carigrada/Istanbula. Posebno je značajno pomenuti da je pod zidinama Carigrada na Ahiret preselio ashab Ebu Ejjub El-Ensari (kod kojeg je Poslanik odsjeo kad je iselio iz Mekke u Medinu), gdje je i ukopan. Kad je sultan Mehmed Fatih oslobodio Carigrad, napravio mu je mezar uz džamiju, oko koje se okolica prozva Ejjub. U ovom dijelu grada smo vidjeli i džambo plakate, na kojima je obavijest da će se povodom 11. jula., dana sjećanja na genocid u Srebrenici pročiti mevlud i dovaza šehide.

U Miniaturku smo mogli vidjeti makete velikog broja vrhunskih arhitektonskih dostignuća Osmanske države. Među njima je i Stari most u Mostaru. Kako smo saznali, san svakog Turčina je da posjeti BiH, a posebno Mostar. Ponosni smo što smo Bošnjaci!

Trećeg dana boravka u Istanbulu posjetili smo muzej Top Kapi, Plavu džamiju i Aja Sofiju. Susreti sa ove dvije prelijepe džamije će ostati nezaboravni.

Učenici ističu da im je posebno draga posjeta Top Kapiju, zbog svega onoga što se tu može vidjeti: otisak Poslanikovog stopala, njegov pečat,sablja, sablje prve četvorice halifa, turban Jusufa a.s., štap Musaa a.s., i mnoge druge znamenitosti vezane za njihova saznanja iz mekteba.

Slijedećeg dana organizirali smo krstarenje na Bosforu, obilazak Eminonu džamije, Misir Čaršije, Bajazitove džamije, te ponovni obilazak Kapali čaršije.

Zadnji dan našeg boravka u Istanbulu smo nešto duže odspavali, spakovali torbe i kofere, i uputili se ka najvećem tržnom centru u Evropi koji je smješten na Bayrampaši, tržnom centru „Forum". Nakon obilaska Foruma, u kasnim popodnevnim satima smo krenuli za Srebrenik. Pred dragu nam našu džamiju smo stigli u četvrtak.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Bosna Semi organizaciji koja je pomogla realizaciju ove ekskurzije, na čelu sa gosp. Latifom Hadžićem - koordinatorom za odnose sa javnošću, te našem vodiču Amoru Hasiću.

Emir Brašnjić