Promo banner

A+ A A-

Ramazan - mjesec preporoda ljudske duše

ramazan011Ramazan je najznačajniji mjesec u islamskom kalendaru. To je mjesec u kojem je označen početak objave posljednje Allahove Poruke čovječanstvu, Kur'ana časnog, a koji je zaključio i zaokružio poruku vjere do Sudnjega dana. Mjesec ramazan je i mjesec posta, treće praktične, temeljne dužnosti u vjeri. Zahvaljujući upravo postu, koji jača našu duhovnost i snaži našu vjeru u Stvoritelja, mi uspostavljamo kvalitetno drukčiji odnos i prema Kur'anu, kojeg u ovom mjesecu više učimo, studiramo, proučavamo i razmišljamo o njegovim porukama.  

Post je poseban i jedinstven ibadet u našoj vjeri, za koji Allah, zbog velike žrtve i odricanja  za njegovo upotpunjenje, priprema posebnu nagradu. U tom kontekstu poslušajte Allahovu poruku iskazanu kroz formu hadisa-kudsijje:

الصوم لي وﺃنا ﺃجزي به٬يدع شهوته وﺃكله و شربه منﺃجلي٠والصوم جنة٠وللصائم فرحتان׃فرحة حين يفطر و فرحة حين يلقي ربه٠ولخلوف فم الصائم ﺃطيب عندالله من ريح المسك٠

„Post je Moj i Ja za njega nagrađujem. Postač ostavlja strast ( tjelesnu požudu), jelo i piće radi Mene. Post je štit od grijeha. Postač ima dvije radosti: radost kada se iftari i radost kada sretne svoga Gospodara. A zadah iz usta postača je ljepši od mirisa miska."

Post je najiskreniji ibadet u vjeri, koji je toliko zahtjevan i ozbiljan da isključuje mogućnost licemjerja, mogućnosti da se pokaže pred ljudima da ga upražnjava. To je u drugim ibadetima moguće, ali u postu nije. Post je zato i najprisniji i najintimniji doživljaj vjere. To je slika naše vjere. To je najpotpuniji i najiskreniji kontakt kroz obred sa svojim Gospodarom.

Ljudi se pitaju koja je funkcija posta, šta se postiže kroz post? Odgovora je mnogo, ali je ipak najobuhvatniji iskazan u sljedećoj kur'anskoj poruci:

„Vi koji vjerujete! Post vam se propisuje, kao što je bio propisan i onima ranije-zato da bogobojazni budete" ( el- Bekara, 183.)

Ključne stvari koje vjernik postiže kroz post su bogobojaznost, odnosno postizanje ukupne stalne svijesti o svome Stvoritelju, izgradnja ličnosti, karaktera, samokontrole.

Izgradnja stabilne, samosvjesne, hrabre, odvažne i karakterne ličnosti imperativ je islama.

Čovjek je centralno mjesto kur'anske poruke, jer cjelokupan Kur'an je u suštini govor upućen čovjeku ili govor o čovjeku. Upravo naš post izgrađuje čovjeka. On tako sjajno uspostavlja harmoniju između tijela i duha, a što je opet imperativ i smisao ukupnog ljudskog života na zemlji. Post je model života koji čovjekov duh dovodi u fazu mirovanja. Upravo jezičko značenje riječi post u arapskom jeziku ukazuje na to.

Pored istaknutog korisnog individualnog aspekta, post razvija kod nas, toliko danas zakržljalu i okoštalu svijest o kolektivitetu i zajednici( džematu). Gotovo svaka ramazanska aktivnost nas upućuje na to da smo, ili tačnije rečeno da budemo dio sistema, dio kolektiva.

Danas Bošnjaci-muslimani moraju biti svjesni ovih činjenica, ali ih i prenijeti u svoju stvarnost. Živjeti ih. Živjeti islam prožet duhom džemata, humanizma, zajedništva i solidarnosti.

Zar način na koji je došlo do uspostavljanja teravih- namaza kao redovne prakse u životu muslimana ne pokazuje da je put zajednice, džemata i saffa, stotine puta vrijedniji od pojedinačne prakse koja se realizira kroz nafilu. Iako, naravno, niko ne isključuje vrijednost nafile.

Zar propisani, obavezni sadekatu-l-fitr, koji, iako je materijalne naravi, ne pomaže djelu duhovne naravi da dospije do Stvoritelja, i tako razvija duh solidarnosti, humanosti i milosrđa među ljudima.

Ramazan nas podsjeća kroz historijske događaje koji su se odigrali u njemu da je upravo snaga duha zajedništva i džemata bila presudna da se postignu najveće pobjede u historiji islama, kako u prvom periodu islama, tako i u naše vrijeme. Sjetimo se samo bitke na Bedru, Oslobođenja Meke, probijanja Barlevi linije u egipatsko-izraelskom ratu 1973.  godine, pa do herojskih poduhvata naših branilaca u odbrani od agresije upravo u mjesecu ramazanu.

Vratimo se poletu vjere u našem ramazanu, otvorimo jednu novu i kvalitetniju priču u našem životu. Pokažimo svoju snagu, postimo, u ime Stvoritelja Veličanstvenog, zarad isključivo Njegovog zadovoljstva, a naše sreće i blagostanja. Otvorimo naše duše i srca svojim najbližim, rodbini, prijateljiima i svim  muslimanima. Ramazan neka bude prilika da se jedni drugima približimo, povežemo, sprijateljimo. Duh nekadašnjeg sijela, sastanka i druženja razvijajte. U tome je naš spas. Spas je u našem islamu, a islam je najveća moralna snaga današnjem čovječanstvu. Ne dopustite da propustimo ramazan kao priliku da postignemo u njemu i ovosvjetsku i onosvjetsku nagradu.

 Prenosi se da se Poslanik jednom prilikom ispeo na minber, i tom prilikom su ashabi čuli da izgovara riječ amin, tri puta. Na što si izgovorio amin?, upitaše ashabi. Poslanik reče: „ Došao mi je Džibril i saopćio da je nesretan onaj u čijem društvu budem spomenut, a ne donese salavat na mene. Zato sam rekao amin."

„Nesretan je i onaj ko dočeka ramazan, a ne zasluži Božiji oprost", reče Džibril. Rekoh i na to amin.

„Nesretan li je onaj čovjek koji doživi starost makar jednog od svojih roditelja, pa svojim odnosom prema njemu ne zasluži Džennet", zaključi Džibril. Rekoh i na tu dovu amin."

Zato moralnu i duhovnu snagu koju možemo postići u ovom mjesecu, iskoristimo i upotrijebimo. Ona je okrepljenje za naš ovosvjestki put, a i najbolja opskrba za ahiret.

Salem ef. Dedović, prof.