A+ A A-

Zajednički iftar po sedmi put ispod Starog mosta

U okviru tradicionalnog programa „Prijateljstvo ne poznaje granice" Istanbulska općina Bayrampaša sinoć je (1.8.2011.g.) po sedmi put zaredom organizirala tradicionalni iftar ispod Starog mosta. Prvi iftar u gradu na Neretvi i ove godine su organizirali u saradnji sa Gradom Mostarom i institucijama Islamske zajednice. Dobra medijska promocija, angažman imama i ugodno vrijeme doprinijeli su činjenici da je radost i bereket prvog ovogodišnjeg iftara podijelilo oko 500 postača.

iftar-stari-most-2011-2

Prigodnim svečanim govorom prisutnima su se obratili mostarski muftija H. Seid ef. Smajkić, Atila Aydiner, načelnik općine Bayrampaša i turski parlamentarac Metin Kulen. Organizacija iftara na području balkanskih zemalja (BiH, Kosovo, Crna Gora, Bugarska, Albanija i Grčka) realizirana je uz pomoć općine, mjesnih zajednica, privrednika i uglednih ljudi koji žive i rade na teritoriju ove općine.

„U našoj općini mi smo napravili most sličan Mostarskom mostu i ovo je prilika da vam prenesem bratske selame naroda Bayrampaše. Pod sloganom „Prijateljstvo ne poznaje granice" realiziran je projekat koji ima za cilj približavanje jednih drugima i projekat saosjećanja probleme jednih drugima, kako se nikada i nikome ne bi više dogodio genocid i nikada nikome ne bi dogodila Srebrenica.", pored ostalog rekao je načelnik Aydiner.

iftar-stari-most-2011-1

Izražavajući iskrene zahvalnosti nadležnim tijelima i pojedincima mostarski muftija Smajkić, naglasivši kako je ramazan idealna prilika za obnovu pokidanih veza i za jačanje moralne i duhovne snage, je kazao: „Nama u ovom trenutku treba više duha već materije i zato jeste ovo prilika da uspostavimo ravnotežnu izgubljene dominacije; duhovne, moralne, etičke i altruističke strane nad materijalnom koja nadjačava unutarnji osjećaj humanizma i ljubavi. Stoga nam je neobično drago da pod ovim sloganom „Prijateljstvo ne poznaje granice" naši prijatelji bude vjeru u istinski optimizam, ljubavi prijateljstvo."

Turski parlamentarac Metin Kulen okupljenim vjernicima prenio je selame turskog premijera Redžeba Tajiba Erdogana i 74 miliona turskih građana.

Hasan Eminović