A+ A A-

Ramazanska poruka Paše ef. Fetića

paso-ef-fetic"Braćo i sestre,

Nalazimo se na početku mubarek mjeseca Ramazana kojeg je Allahov poslanik a.s. ovako opisao: „O ljudi, prikučio vam se častan mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kojem je noć Lejletul kadr vrijednija od hiljadu mjeseci. Bog vam naređuje da obdan postite a noći u ibadetu provodite. Ko obavi nafilu u Ramazanu kao da je obavio farz izvan Ramazana, a ko obavi farz u Ramazanu kao da je obavio 70 farzova izvan Ramazana. Mjesec Ramazan je mjesec strpljenja a nagrada za strpljivost je Džennet.

To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana i mjesec u kojem se povećava prihod i opskrba vjernicima. U njemu posebno praktikujte 4 stvari. Dvije s kojima ćete zadovoljiti vašeg Stvoritelja i dvoje bez kojih vi nikako ne možete. Ono s čim ćete Stvoritelja zadovoljiti jest često izgovarajte Kelime-i-šehadet i istigfar a ono bez čega ne možete da molite Allaha dž.š. za Džennet i tražite zaštitu od Džehenema. Ko priredi iftar postaču ima nagradu kao da je roba oslobodio i bit će mu oprošteni mali grijesi učinjeni prema Bogu". Stoga nastojmo da se što više okoristimo u ovim danima i zaslužimo Allahovu milost i oprost. Ramazan je prilika da obnovimo i osnažimo naše porodične, rodbinske i komšijske odnose. Zajednički namazi u džamiji, mukabele i iftari jačaju našu svijest o značaju i važnosti džemata i džamije, zato nastojmo da se što više uključimo u ove zajedničke ibadete. Za trud i sabur u ovim danima Allah dž.š. posebno nagrađuje.

Ramazan je vrijeme kada se putem zekata, sadekatul-fitra, stipendija i sadake čisti naš imetak i tako iskazuje briga za siromašne, nemoćne, jetime, učenike i studente, te pomaže svoj džemat i zajednica. Ako ne budemo sami pomagali i gradili svoje institucije ne možemo očekivati da nam to neko drugi uradi.

Pozivam imame i predsjednike džemata da zajedno sa aktivistima i članovima džemata što bolje i potpunije organizuju ramazanske aktivnosti u svojim džematima , da ljudima olakšavamo i da ih obveseljavamo nagradom koju Allah obećava za trud i napor koji ulažu. Čuvajmo svačije dostojanstvo i jačajmo međusobno povjerenje.

Molim Uzvišenog Allaha da u ovim mubarek danima spusti svoju milost i oprost na sve nas, naše porodice, naše džemate i našu zajednicu, te na sve plemenite ljude! Amin!

Ramazan-i-šerif mubarek olsun!", kazao je u ramazanskoj poruci glavni imam za Njemačku Pašo ef. Fetić.

(www.igbd.eu)