A+ A A-

Završena vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2011."

Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju, 31. jula završena je ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2011.", koja je ove godine trajala od srijede 27. jula kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe.

Nakon pozdravne riječi glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkice i uvodnog obraćanja dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof dr. Zuhdije Adilovića, prisutnim vjernicima prigodnim besjedama obratili su se predsjednik organizacionog odbora Manifestacije muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, koji su istakli značaj vjerskog i nacionalnog jedinstva Bošnjaka.

lastavica-2011-kraj-1

Muftija zenički u svojoj besjedi, između ostaloga, rekao je: „Lastavica ima poseban položaj i posebnu ulogu, ona je most između civilizacija, kultura i religija. Ona šalje jasne poruke mira, dijaloga, tolerancije i suživota. Ona poziva Bošnjake na individualnu i kolektivnu odgovornost i na izgradnju vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta."

Muftija Muamer ef. Zukorlić pozvao je Bošnjake da prestanu sa podjelama po raznim osnovama. „Mi imamo izbor da nastavimo biti naivni ili da opstanemo. Zajedno te dvije stvari ne idu, jer prva vodi kao uništenju druge. Islam nije nikada bio niti jeste vjera nasilja, jer selam znači mir, te da oni koji čine teror i zlo nisu ni predstavnici, ni podanici vjere mira", rekao je muftija Zukorlić.

lastavica-2011-kraj-2

U okviru vjerskog programa proučena je i Lastavička dova, koju je predvodio Mahmut ef. Karalić, a vjerski program završen je klanjanjem podne-namaza, koji je predvodio zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić.

Već tri godine na Lastavici se dodjeljuju četiri priznanja koja je ustanovio muftija zenički.

Priznanje ''Sultan Mehmed Fatih'' koje se dodjeljuje osobama koje su dale poseban doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992-1995. godine, za 2011. godinu dodijeljeno je dr. Džemalu Najetoviću.

lastavica-2011-kraj-3Priznanje ''Kulin Ban'' koje se dodjeljuje za doprinos na polju opće-korisnih društvenih aktivnosti, za 2011. godinu dodijeljeno je gosp. Edinu Beganoviću.

Priznanje ''Lastavička Plaketa'' koje se dodjeljuje za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifetsacije ''Lastavica'', za 2011. godinu dodijeljeno je hfz. Ismet ef. Spahiću, zamjeniku reisu-l-uleme.

Priznanje ''Lastavička Povelja'' koje se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana, za 2011. godinu dodijeljeno je Muamer ef. Zukorliću, glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji.