A+ A A-

Poruka britanskog ministra VP Williama Haguea povodom ramazana

William-HaguePovodom početka ramazana, britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je:

 „S početkom svetog mjeseca ramazana želim uputiti čestitke muslimanskim zajednicama u Velikoj Britaniji i širom svijeta.

Ramazan je period duboke pobožnosti i preispitivanja. Njegov značaj je u molitvi i okupljanjima porodice i prijatelja kako bi se sjetili onih manje sretnih. Njegove vrijednost nas podsjećaju na principe koji su nam zajednički - tolerancija, pravda, napredak i dostojanstvo svih ljudi. Ključne poruke nesebičnosti, dobročinstva i samilosti su vrijednosti koje jednako ujedinjuju muslimane i nemuslimane. 

U ovom periodu dosad nezabilježenih promjena na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi, ljudska težnja za većom slobodom dotiče sve nas. Trebamo odvojiti trenutak u kom ćemo se prisjetiti građana Libije i drugih širom svijeta koji se bore za veća prava i slobode za dobrobit budućih generacija.

U ovom posebnom periodu u godini, nadam se da će Vaše molitve biti odgovorene, da će ramazan donijeti mir, sreću i jedinstvo. Stoga, Vama, Vašim srodnicima i Vašim prijateljima, želim sretan ramazan."