A+ A A-

Zvornik: Dženaza žrtvama zločina u Snagovu

dzenaza-snagovo-zvornikU srijedu 27. jula 2011. godine u Snagovu će biti obavljena zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava zločina nad civilima Snagova (opština Zvornik) strijeljanih 29. aprila 1992. godine na lokalitetu Rašidov han, saopštili su predstavnici Organizacionog odbora na jučer (25.07) održanoj press konferenciji u Muftijstvu tuzlanskom.

Na konferenciji za medije su govorili: Mustafa ef. Muharemović, Nedim Ćivić i Hazim Karić, članovi Odbora za organizaciju zajedničke dženaze i ukopa civilnih žrtava u Snagovu, kao i Zlatija Mujanović, preživjeli svjedok ovog zločina koja je novinarima prenijela dio svojih iskustava.

Dženaza će se klanjati za 35 civilnih žrtava i obavit će se ukop 14 kompletnih skeletnih ostataka i manji dio posmrtnih ostataka dvadeset spaljenih tijela žrtava zločina.

Dana 29. aprila 1992. godine pripadnici Jugoslovenske narodne armije i paravojnih formacija, uz pomoć komšija Srba, zarobile su više od 800 stanovnika Snagova na tri lokaliteta. Zarobili su civile iz obližnjih šuma, koji su se danima i noćima skrivali od granatiranja i upada naoružanih jedinica. Na lokalitetu Rašidov han strijeljana je grupa od 36 civila, među kojima je bilo trudnica, maloljetne djece (najmlađem je bilo dvije godine), staraca i odraslih muškaraca.

Ovaj zločin nad civilima Snagova jedan je od najokrutnijih zločina počinjenih nad Bošnjacima u proteklom ratu. Posmrtni ostaci dvadeset ubijenih žena, djece, odraslih muškaraca i starijih osoba su istoga dana spaljeni na lomači u cilju prikrivanja masovnog zločina.

Do danas, devetnaest godina poslije, niko nije osuđen za ovaj monstruozni zločin nad civilima Bošnjacima Snagova. Do sada je sahranjena samo jedna žrtva ovog zločina, a zajednička dženaza 27. jula 2011. godine bit će klanjana za preostalih 35 žrtava, izvješatava Organizacioni odbor za zajedničku dženazu i ukop žrtava ratnog zločina nad civilima Snagova počinjen 29. aprila 1992. godine.

(www.bosnjaci.net)