Promo banner

A+ A A-

Čajniče: Povratničko druženje u selu Đakovići

Čajničko selo Đakovići nalazi se u prelijepom prirodnom okruženju na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Tokom agresije na našu domovinu spaljeno je i porušeno do temelja, a cjelokupno stanovništvo protjerano. Porušena je i džamija. No mještani ovog sela, gdje god bili ne zaboravljaju svoj zavičaj. Vraćaju se svome kraju, obnavljaju svoje kuće, obrađuju svoju zemlju. Svake godine, sada već tradicionalno zadnjeg vikenda u mjesecu junu okupljaju se u većem broju u svome selu, očiste groblje i harem porušene džamije i druže se. Dolaze iz svih krajeva svijeta.

druzenje-djakovici-cajnice-juli-2011-1

Ove godine ih je posjetio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče Emin ef. Bakal. U haremu džamije klanjan je podne-namaz te proučen Jasin šehidima. Poslije namaza upriličeno je druženje na kojem je najviše govora bilo o obnovi džamije i prikupljanju članarine za Medžlis Islamske zajednice Čajniče. Dogovoreno je da se prvo uredi prostor na kojem je bila džamija kako bi se moglo početi sa njenom obnovom te da se formira građevinski odbor, a zatim da se krene sa akcijom prikupljanja sredstava. Slijedeće godine, zadnjeg vikenda u junu, ako nas Allah dž.š. poživi napravićemo veliki mevlud u Đakovićima.

druzenje-djakovici-cajnice-juli-2011-2

Svi koji žele pomoći da džamija u Đakovićima zasja starim sjajem svoje priloge mogu slati na žiro račun Medžlisa Islamske zajednice Čajniče otvoren kod Union banke dd Sarajevo, Ekspozitura Goražde, račun br: 1020070000022378, sa naznakom „Za džamiju u Đakovićima".

druzenje-djakovici-cajnice-juli-2011-3

Uz najljepše želje i poziv da nam se pridružite najtoplije vas selamimo.

Emin ef. Bakal