A+ A A-

N. Pazar: Delegacija Ambasade SAD-a posjetila BNV

Novi_Pazar-izdalekaPredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Mevlud Dudić danas je u prostorijama BNV-a primio delegaciju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država iz političkog odjeljenja, predvođenu Džonom Hesfordom. Gospodin Hesforfd je prvi put u Sandžaku i najviše se interesirao za položaj i stanje Bošnjaka u Sandžaku, kao i za probleme s kojima se suočavaju.

Predsjednik BNV-a prof. dr. Dudić upoznao je gospodina Hesforda sa položajem Bošnjaka u Sandžaku, stanjem i problemima, ali i sa pet ključnih problema sa kojima se Bošnjaci suočavaju, a koji se hitno moraju riješiti:

  1. Normalan rad BNV-a
  2. Jedinstvena Islamska zajednica u Srbiji
  3. Završetak procesa akreditacije Internacionalnog univerziteta
  4. Vraćanje istjeranih vjeroučitelja na njihova radna mjesta i
  5. Pitanje vakufske imovine

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Samir Tandir govorio je o diskriminaciji Bošnjaka i problemima procentualne zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama, kao i o problemu obrazovanja i informiranja na Bosanskom jeziku.

Svoje probleme želimo da rješavamo na miran način kako su to činili Martin  Luter King, Nelson, Mendela i drugi. - istakao je predsjednik IO Samir Tandir.

Gospodin Džon Hesford se zahvalio na prijemu uz obećanje da ce učiniti sve da se stanje ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku poboljša.

(www.islamskazajednica.org)