A+ A A-

Reisu-l-ulema na dženazi u Kozarcu

U Kozarcu je jučer (20.07) na više mezarja obavljena dženaza posmrtnih ostataka 111 identifikovanih osoba bošnjačke nacionalnosti ubijenih u vremenu genocida na području prijedorske općine u protekloj srpsko-crnogorskoj agresiji na BiH, među kojima i 20 osoba iz naselja sa lijeve obale Sane.

Iz Odbora za ispraćaj saopćeno je kako je odlučeno da njihov ispraćaj bude organizovan 20. jula, na dan kada je prije 19 godina počelo stradanje nesrpskog, uglavnom bošnjačkog stanovništva na lijevoj obali Sane, kako bi se skrenula pažnja na ratni zločin genocida čije procesuiranje još nije započelo. Prema nepotpunim podacima, od 20. do 25. jula 1992. godine u naseljima Bišćani, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići i Zecovi ubijeno je između 1.800 i 1.900 muškaraca, žena i djece različite životne dobi, što je 65 posto ubijenih od ukupnog broja nesrpskog stanovništva ove općine stradalog u proteklom ratu, javlja radio BIR.

reis-kozarac-juli-2011

Dženazu je predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa-ef. Cerić, koji je pozvao udruženja stradalih da se međusobno ne optužuju, već da se organizuju i izvrše pritisak da se na nivou BiH donese "rezolucija o genocidu, zakon o osudi genocida i zakon o krivičnom djelu za one koji negiraju genocid".

"Htjeli bismo poručiti onima koji govore da su se promijenili, da se nisu promijenili jer nam govore da nemaju povjerenja u nas zato što smo muslimani i da ne može suditi sudija musliman i podsjećaju nas na onu tešku riječ da su muslimani genetski kvarni, a ona nije tako davno izrečena. Mislili smo da će se s vremenom mijenjati, ali gore od toga je što negiraju istinu o genocidu ili ga relativizuju ili ga na drugi način tumače", rekao je reis Cerić, prenose agencije.

Porodice ubijenih i njihovi prijatelji večeras će proučiti tevhid pred dušu svih žrtava genocida u naselju Bišćani početi obilježavanje 19 godina od njihovog stradanja. Njihove porodice su kao i do sada nezadovoljne sporošću nadležnih institucija u vezi sa pronalaskom i identifikacijom ubijenih, jer se još uvijek traga za posmrtnim ostacima 800 osoba, a posebno su ogorčene radom bh. pravosuđa, s obzirom na to da još niko nije osumnjičen za počinjeni ratni zločin u ovih šest naselja.

U progonu bošnjačkog naroda na lijevoj obali Sane najviše je stradalo naselje Čarakovo, u kojem je od 2.417 žitelja ubijeno njih 394 i to 384 bošnjačke i 10 hrvatske nacionalnosti. Tokom ove sedmice u Čarakovu će biti podignuto Spomen-turbe, a u dva zaseoka u Bišćanima spomen-ploče u znak sjećanja na njihove ubijene žitelje prenosi radio BIR.

(www.bosnjaci.net)