Promo banner

A+ A A-

Dani Srebrenice u Minhenu 2011

Vrijedni aktivisti Islamske Zajednice Džemata Fedžr iz Minhena i ove godine su pokazali visoki stepen svijesti i odgovornosti spram svemu onome što nam se dogodilo i dešavalo tokom agresije u domovini. Naime u znak sjećanja na počinjeni Genocid u Srebrenici pod motom "Nikad ne zaboravi Srebrenicu" u Minhenu su se 10.07.2011 organizirale tri različite i veoma uspješne manifestacije.

minhen-srebrenica-2011-1

Prva manifestacija je započeta na Minhenskom trgu Stachus-u gdje su već u 13:00h postavili infostolovi  sa raznim propagandnim materijalom i tom prilikom su se prisutni prolaznici obavještavali o onom što se desilo ne tako davno u Srebrenici. Prolaznici su usputno dobijali i flayere sa informacija historijskog prikaza Genocida u Srebrenici kao i svjedočenjima preživjelih  o onome sta se dešavalo u Potočarima. Veliko interesovanje prisutnih prolaznika učinilo je da se za tri sahata podijelilo više hiljada letaka.

Sljedeća manifestacija počela je u 16:00h kada je kolona od 1500 svjesnih Bošnjaka krenula na mirnu šetnju centralnim ulicama Minhena. Zaista je bio ponos gledati kolonu dužu od nekoliko stotina metara kako mirno s ponosom visoko uzdignutih zastava i bajraka te raznih transparenata korača ulicama glavnog Bavarskog grada podsjećajući sve ljude na strašni i sramni Genocid koji se počinio u srcu Evrope. Mirna šetnja je prošla dostojanstveno bez bilo kakvih incidenata. Nakon jednoiposatne šetnje na mjestu predviđenom za završetak ove manifestacije, prisutnima se obratio Izet ef. Bibić koji se zahvalio Bošnjacima što su i ove godine sačuvali Srebrenicu od zaborava i tako pokazali svoju svijest, da znamo ko smo i šta smo. A Srebrenica je najbolji test svijesti našeg identiteta. Isto tako ef. Bibić se zahvalio organima reda grada Minhena koji su bili tokom cijele šetnje  veoma kooperativni i profesionalni. Na mirnoj šetnji pored Bošnjaka bili su prisutna i naša braća Turci. Na čelu kolone stajali su imami Islamskih zajednica Bavarske. Izet ef. Bibić, Zehrudin ef. Junuzović, Nusret ef. Hodžić, Mirzet ef. Džafić, Džemil ef. Preljević kao i hafiz Benjamin ef. Idriz.

minhen-srebrenica-2011-2

Treća manifestacija, komemorativni skup upriličen je u prostorijama EineWeltHaus-a s početkom u 19:00h. U prepunoj sali prisutnima se otvarajući skup obratio konzul BiH gospodin Sidik Spahić, tom prilikom je konzul naglasio važnost da se ne zaboravi Genocid kao i neke uzroke koje mogu navesti čovjeka da počini nešto što je najstrašnije a to je Genocid. Nakon obraćanja konzula Sidika Spahića prikazan je dokumentarni  film "Remember Srebrenica" koji nije ostavio skoro nikog u sali a da nije pustio suzu. Zatim se nakon ilahije "Šehidi" u izvedbi člana hora "Fedžr" Mirze Livakovića (koji je od suza nije mogao privesti kraju) obratio Izet ef. Bibić. Tom prilikom je Izet ef. u veoma emotivnom tonu naglasio važnost Srebrenice za sve nas  kao i put koji moramo koračati nakon Srebrenice. "Ne smijemo ići putem mržnje i pored emocija koje nas navode na to, ne smijemo jer mržnja je bolest, ne smijemo jer mi nismo četnici, nas naše majke nisu učile da ubijamo već su nas naše majke i  naša vjera učili da volimo. Isto tako ne smijemo koračati putem zaborava jer bi to značilo najavu novog Genocida  i zato nek` svi znaju nikada nećemo zaboraviti ono što se desilo u Potočarima 11 Jula 1995.". Na kraju je proučena dova za sve šehide Srebrenice.

minhen-srebrenica-2011-3

Glavna poruka svih manifestacija je bila: "Da se nikada i nikom ne ponovi Srebrenica"

Također aktivisti Islamske Zajednice Džemata "Fedžr" su tokom prvih deset dana mjeseca jula sakupljali potpise za peticiju "Usvajanje rezolucije o Srebrenici" koju će preko ambasade BiH proslijediti vladi BiH tražeći od vlade da konačno i ona usvoji rezoluciju o Srebrenici. Nelogično je da ona država u kojoj se desio Genocid ne prizna taj Genocid. Tokom akcije prikupljeno je hiljadu potpisa.

Emir B.