A+ A A-

Gospodo, krivi navodi!

oslobodjenje01Sarajevski imam, kolumnista Preporoda i Rijasetovog web portala Muhamed Velić poslao je dnevnom listu Oslobođenje svoju reakciju na netačne navode njegove diskusije u okviru kolokvija „Islamska scena u BiH", održanom na Fakultetu islamskih nauka. U izvještaju Oslobođenja sa ovog kolokvija Veliću su pripisane riječi koje daju potpuno drugačiji smisao njegovoj diskusiji. Obzirom da Oslobođenje ni nakon  više od deset dana od dostavljanja nije objavilo reagiranje, u cilju ispravljanja greške i otklanjanja daljih pogrešnih interpretacija, Rijasetov web portal prenosi u Oslobođenju neobjavljeno reagiranje Muhameda Velića: 

-Gospodo, krivi navodi! 

U vašem je glasilu u četvrtak, 7. jula 2011. godine, objavljen autorski tekst pod naslovom „Religija i sama sebi oduzima riječ", autorice, novinarke E. Kamenice. Odveć nužno reagiram zbog spomenutog teksta, preciznije zbog krivih i netačnih navoda. Tačno je da sam na kolokviju o „Islamskoj sceni u BiH" uzeo učešća u raspravi na samom kraju dajući svoj doprinos svemu tome, no nisu tačne riječi (pod navodnicima) koje mi novinarka Kamenica stavlja u usta. Savršeno nije tačno da sam rekao da „vrlo često zovnem policiju" zbog poruka na nekim sekularnim portalima, a u kontektu govora o rigidnom ateizmu. Da, rekao sam da je policija intervenirala i u mojoj džamiji zbog pravljenja problema, stvaranja nereda i ometanja obavljanja namaza/molitve od strane neoharidžijskih grupa i pojedinaca, ali, ponavljam, nije tačno da sam rekao da „vrlo često zovnem policiju" (i nikada je nisam zvao) zbog uznemiravajućih i prijetećih poruka koje se nalaze na sekularnim portalima. Mada se radi o istoj supstanci - mržnji: i onoj ekstremno desnoj i onoj ekstremno lijevoj. Jer, mržnja generira mržnju, polovi kvasaju i nezaustavljivo rastu. A država bi to, prije svih, trebala imati u vidu i pozorno pratiti.

Na koncu, odveć je vidljiva i poznata vaša tendencioznost i manipuliranje činjenicama, ali, hoću se nadati da možete sebi priskrbiti barem i trunku profesionalnosti, a to je precizno citiranje i tačno navođenje nečijih riječi. Bez obzira koliko vam se sviđale ili ne sviđale. Zbog javnosti koja zaslužuje barem toliko. Od vas. 

Muhamed Velić, imam sarajevskog Medžlisa