A+ A A-

Istanbul: Sastanku OIK-a prisustvovala i Hillary Clinton

Organizacija Islamske Konferencije je u petak, 15. jula, u Istanbulu organizarala sastanak o borbi protiv vjerske netolerancije.

Ovom skupu prisustvovala je i Hillary Clinton, državni sekretar SAD-a. U okviru  skupa Organizacije Islamske Konferencije o borbi protiv vjerske netolerancije Clinton se obratila i publici u Centru za islamsku umjetnost i historiju u Istanbulu.

oik-istanbul-juli-2011

„Upravo na ovom mjestu, na istom skupu, ja sam sudjelovala prije 15 godina", kazala je državni sekretar Clinton, i dodala: „Bilo je tek nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma."

„Svi smo tada bili duboko zabrinuti nasiljem i nastavkom tenzija u BiH, a ja sam prije toga posjetila Sarajevo i Tuzlu, gdje sam se srela sa Bošnjacima, Hrvatima, Srbima. Tamo sam saznala, kroz razgovore s ljudima, šta poticanje na nasilje i pogotovo poticanje na mržnju može učiniti ...nikada neću zaboraviti razgovor s jednom ženom koja mi je rekla kako se kada je počeo rat u Bosni, susjed okretao protiv susjeda druge vjere ili etniciteta. I ona je upitala svoju bivšu prijateljicu: `Znamo se toliko godina, odlazili smo jedni drugima na svadbe i na sahrane, zašto nam se ovo dogodilo? A ta joj je prijateljica odgovorila: Nama je rečeno da ako mi ne krenemo na vas, onda ćete vi na nas...` Taj se sukob pokazao toliko skupim, u svakom smislu, da još danas osjećamo njegove posljedice", kazala je Clinton.

Ona je potom dala primjere danas u svijetu gdje se još uvijek vrši nasilje u ime etničke i vjerske netolerancije, dodajući kako se sjeća da joj je predsjedavajući Organizacije Islamske Konferencije rekao i tada da je imperativ pobjeći što dalje od razlike, upravo zato što sve velike monoteističke religije imaju toliko toga zajedničkog.

Danas je takva mudrost potrebna kao i tada, jer diljem svijeta i dalje smo svjedoci nasilju  nad manjinama, bilo etničkim ili vjerskim.

„Ispred Amerike, od ambasadorice za pitanja vjerske slobode u State Departmentu sam zatražila da vodi upravo zajedničke napore u borbi da se takva mržnja iskorijeni... Iako", zaključila je gospođa Clinton, „niti jedna zemlja, uključujući Sjedinjene države, nema monopol na istinu niti tajnu formulu za dobijanje vjerske i etničke harmonije. To se može postići samo zajedno, uz strpljenje i uporan rad."

(www.voanews.com)