Promo banner

A+ A A-

Reagiranje Mešihata IZ u Crnoj Gori povodom objavljenih rezultata popisa

logomesihat1Povodom Saopštenja kojim je Monstat - Zavod za statistiku Crne Gore, 12. jula ove godine saopštio rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini, sprovedenog od 01-15. aprila 2011. godine, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori izdaje sljedeće:

REAGOVANJE

Sa pozicije jedine i jedinstvene kompaktne i nedjeljive, tradicionalne i zakonom priznate institucije koja brine o potrebama i pravima svih muslimana u Crnoj Gori kao i onih koji žive u dijaspori, Mešihat Islamske zajednice ima moralnu obavezu da reaguje na nepravilnost u saopštavanju rezultata Popisa, koji se tiču vjeroispovijesti odnosno vjerske pripadnosti.

Naime, ogorčeni smo da se u statističkim tabelama koje tretiraju vjeroispovijest pojavljuju kao dvije zasebne vjere Islam i muslimanska vjera. Iznenadila nas je i povrijedila podjela jedne priznate i poznate monoteističke vjere čiji smo pripadnici. Stiče se utisak da nije bilo dovoljno to što je broj pripadnika Islama na ovom Popisu znatno umanjen, već je iskorak dalje ka nipodaštavanju učinjen dijeljenjem pripadnika Islama na dva vjerska pravca. Ovim dijeljenjem na dvije religije, shvatamo pokušaj da se muslimani odvoje od Islama. Da Islam kao poznata, od Boga objavljena religija bude jedno, a muslimanska vjera, bude privatni individualni proizvod pojedinih muslimana. Želimo poručiti kreatorima ove podjele, da kao muslimani, sljedbenici Islama, oduvijek jesmo i zauvijek bićemo zadovoljni Islamom kao vjerom, te da spoljašnji pokušaji dijeljenja neće uticati na naše unutarnje jedinstvo.

Sa pozicije prava da reagujemo i upozorimo na ovu nepravilnost, vjerujemo da će odgovorni u Monstat-u naći za shodno da ovu podjelu ponište, te da pripadnike Islama ne dijele na dvije unutar jedne religije. Razlika u izjašnjavanju stanovništva sa dvije različite fraze koje ukazuju na jednu te istu vjeru ne daje za pravo da se ta jezička razlika bukvalno prenese na smisao popisa i od jedne naprave dvije religije. Ovo smatramo kršenjem našeg legitimnog prava, da nam nikakav popis niti statistika ne trebaju podvojiti vjersku pripadnost u dva ogranka.

Želimo vjerovati da se ne radi o zlonamjernoj, već tehničkoj grešci koja će ovim Reagovanjem biti ispravljena. Ako do toga ne dođe, Mešihat Islamske zajednice će biti prisiljen da sve pripadnike Islama u Crnoj Gori pozove na javno nepriznavanje rezultata ovogodišnjeg Popisa. Nakon toga, Mešihat će o ovoj nepravilnosti obavijestiti sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima.

Na kraju, ne želimo vjerovati da se ovim Popisom nama, pripadnicima Islama u Crnoj Gori, podjelom želi predstaviti koliko nas zapravo „nema"!, stoji u reagiranju Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

(www.monteislam.com)