A+ A A-

Ključ: Manifestacija ''Biljani - simbol stradanja, ali i ponosa''

Svečanim otvaranjem monumentalne Džamije i šehidskog mezarja sa 256 žrtava 10.07.2011. je okončana trodnevna manifestacija ''Biljani - simbol stradanja, ali i ponosa''. Otvaranju džamije, čiji su temelji udareni 1996. godine, prisustvovale su brojne delegacije, predstavnici svih nivoa vlasti US Kantona, političkog miljea, zvaničnici muftiluka, te Islamske zajednice BiH s reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem na čelu.

U ime Mešihata IZ Hrvatske na manifestaciji su učestvovali zamjenik muftije Zagrebačkog dr.sc. Aziz ef. Hasanović te hfz. Aziz ef. Alili, zagrebački glavni imam koji je prelijepim učenjem Kur'ana otvorio svečanost otvorenja džamije.

Procjenjuje se da je tokom tri dana u Biljanima boravilo više od deset hiljada posjetilaca. Dostojanstvenom tišinom ispraćeno je čitanje imena i prezimena biljanskih šehida ukopanih u mezaristanu uz džamiju.

dzamija-biljani-juli-2011-1

Čitanje imena

Reisu-l-ulema dr. Cerić je u svom obraćanju povezao Biljane i Srebrenicu riječima kako se kod nas "jedna tuga veže za drugu tugu".

Reisu-l-ulema dr. Cerić je također odao priznanje svima koji su učestvovali u gradnji monumentalne biljanske džamije te ključ od džamije predao Erminu ef. Vučkiću, glavnom imamu Medžlisa IZ Ključ.

dzamija-biljani-juli-2011-4

Odao priznanje

- Imam Vučkić je najzaslužniji za dovršetak ovog monumentalnog kompleksa s mezaristanom. Zato njemu predajem ključ džamije, a od vas tražim da slijedite primjer moga dragog imama koji ima osmero djece - dodao je. Imam Vučkić je pozvao Dursuma ef. Derviševića, imama biljanske džamije, hadžiju Feriza Derviševića i Raifa Hodžića da zajedno otvore biljansku ljepoticu.

dzamija-biljani-juli-2011-3

U svom obraćanju biljanski imam Dursum ef. Dervišević se posebice osvrnuo na historijat džemata istaknuvši da su Biljani uvijek kroz sve periode povijesti davali imame i ulemu istaknuvši da i u najnovijem periodu imaju dvojica imama Sabahudin ef. Botonjić i Saudin ef. Subašić, svršenici 4. generacije naše zagrebačke medrese "Dr. Ahmed Smnajlović", koji porijeklo vode iz ovog krajiškog kraja.

Liči na Begovu džamiju

Jedinstveni kompleks džamije s dvije munare, izgrađene kao simbol stradanja mještana Saničke doline, podsjeća izgledom na Begovu džamiju u Sarajevu. Osim osnovnih pratećih sadržaja, ima i biblioteku, muzej, apartmane, sale za edukaciju i naučne skupove.

dzamija-biljani-juli-2011-2

Dan žalosti

U općini Ključ je 10. juli Dan žalosti, kada se obilježava masovna egzekucija civila iz Biljana. Ukupan broj ubijenih tih dana se popeo na 250, o čemu svjedoče i bijeli nišani u šehidskom mezarju u Biljanima.

Toga dana agresorska vojska je strijeljala 188 civila, koje su kamionima prebacili u jamu Lanište, duboku 22 metra. Najmlađa žrtva bila je Amila Džaferagić, tromjesečna djevojčica koja je iz jame Lanište ekshumirana zajedno s majkom, u njenom naručju, koja je čvrsto držala flašicu s mlijekom.

S.S.