Promo banner

A+ A A-

Novi Pazar: Magistrirao kurra-hafiz Bajram Ajeti

Na Odsjeku za islamistiku Fakulteta humanističkih znanosti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, u ponedjeljak 4. jula 2011. godine magistrirao je poznati učač Kur'ana iz Makedonije, kurra-hafiz Bajram Ajeti.

Magistarska teza pod naslovom "Komparacija između Hafsovog i Šu'betovog rijaveta od Asima (prema djelu Šatibija)" branjena je pred Komisijom, u sastavu:

-prof. dr. hafiz Fadil Fazlić, profesor kiraeta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, predsjednik

-prof. dr. Mehmed Mešić, profesor na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, mentor

-prof. dr. hafiz Safvet Halilović, profesor tefsira i kur'anskih znanosti na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, član.

novi-pazar-magistratura-bajram-ajeti

Nakon korisne i plodonosne rasprave, koja je trajala oko sat i pol vremena, Komisija je rad ocijenila veoma visokom ocjenom i promovisala hafiza Bajrama Ajetija u magistra. Hafiz Bajram je, inače iz Kumanova (Makedonija), iz porodice u kojoj se njeguje tradicija hifza - učenja Kur'ana časnog napamet. Njegov otac, rahmetli hafiz Refik, je također bio hafiz Kur'ana, iako je bio slijep i on je učitelj hafiza Aziza Alilija, poznatog karije - učača Kur'ana. U selu Lipkovo, u Makedoniji, žive mnogi hafizi. Hafiz BAjram je dugo godina predavao kiraet na Fakultetu islamskih nauka u Skoplju. Učestvovao je u brojnim svjetskim takmičenjima učača Kur'ana i dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Svojim milozvučnim i lijepim učenjem Kur'ana veoma je omiljen i tražen, diljem svijeta.

Pridružujemo se čestitkakma hafizu Bajramu i njegovoj porodici, uz želje da nastavi njegovati i promovirati tradiciju hifza (učenja Kur'ana napamet), u Makedoniji i drugim dijelovima Balkana.

S. Halilović