A+ A A-

Lukavac: Promovirana zbirka pjesama Fikrete Karić

U mektebu za odrasle u Lukavac Gradu, u utorak 05.07.2011, promovisana je zbirka pjesama "Stihovi moje duše"' autorice Fikrete Karić. Fikreta je pokrivena djevojka, vjernica koja obavlja sve islamske propise, uprkos tome što boluje od cerebralne paralize. Iako je radi veoma otežanog hoda vezana za invalidska kolica ona je svojim djelima stigla dalje od mnogih koji hodaju. Ovo je inače njeno drugo objavljeno djelo. Prije tri godine objavila je i zbirku poezije "Moji snovi'', a u primpremi za štampanje je i njen roman "Djevojka sa bisernom suzom''.

promocija-knjige-lukavac-juli-2011

Članice mekteba za odrasle su bile oduševljene porukama koje im je Fikreta Karić kroz svoju poeziju dala. Promotori zbirke bile su vjeroučiteljice iz Udruženja vjeroučitelja TK Hasiba Saračević i Mersada Nuruddina Agović. Stihove je recitirala Esma Iljazagić, dok je Fikreta Karić izrecitirala stihove pjesme ,,Gospodaru moj!'' kojom je podsjetila slušaoce na dužnost zahvaljivanja Allahu dž.š. na svemu sto nam daje. Nakon toga plemenita i ponosna sestra Fikreta je, između ostalog, naglasila: ,,Iz invalidskih kolica sa kojima već duže vrijeme drugujem ljubiteljima književnosti darovala sam dvije zbirke poezije  sa kojima se javnosti želim predstaviti kao pjesnikinja, a ne kao osoba sa invaliditetom!''.

Inače, Fikreta Karić (rođena 1989. god) živi u selu Vranovići, općina Gračanica. Piše pjesme i za podlistak za djecu ,,Ammar'' magazina ,,Bosanska Sumejja'', a za doprinos književnosti dobila je i ,,Povelju Grada Srebrenika''.

N. A.