A+ A A-

Srebrenik: Hatme u džematu Brda

U džematu Brda, Medžlis IZ-e Srebrenik, u nedjelju 03. jula 2011. godine, uz mevludski program upriličena je još jedna svečanost. Pred velikim brojem prisutnih džematlija, deset kandidata iz ovog džemata, na svečan način je dobilo diplome o završenom hatmenskom ispitu. 

srebrenik-brda-hatme-juli-2011-1

Svršenici hatmi sa muallimom, predsjednikom Medžlisa, glavnim imamom i hfz Damir-ef Jahić

Isti ispit su, pred vjersko- prosvjetnom komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, u sastavu Refik-ef Hodžić glavni imam, hfz Esmir-ef Selimović i hfz Damir-ef Jahić, ranije uspješno položili. 

Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza i proučenog ašereta prisutnima se obratio  imam ovog džemata Ramiz-ef Joldić, poselamio veliki skup i uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se svima na njihovom dolasku ,nakon čega su  imami Medžlisa IZ-e Srebrenik i okolnih Medžlisa  proučili tradicionalni Mevlud, te su svršenici hatmi proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana i nekoliko ilahija i recitacija. Prisutne je poselamio i sa par savjeta počastio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef Hodžić, koji je govorio o mladosti i njihovoj ulozi u današnjem vremenu. Poslije glavnog imama uslijedilo je prigodno obraćanje uvaženog imama hfz Damir-ef Jahića, imama džemata Tutnjevac MIZ-e Srebrenik. Nakon što je uputio čestitke djeci, roditeljima i imamu džemata Brda hafiz je prisutne nadahnuo svojim umiljatim glasom i prelijepim vazom.     

Na kraju ovog dijela programa uručene su diplome o završenom hatmenskom ispitu a dobili su ih:

  1. Buljubašić Ermina
  2. Bešić Murisa
  3. Mašić Adisa
  4. Pedljić Fatima
  5. Pedljić Dženana
  6. Mašić Edin
  7. Mašić Muhamed
  8. Mustafić Sejfudin
  9. Pedljić Nermin
  10. Joldić Ensar

Smatram vrijednim istaknuti da su u današnjem program učestvovali svršenici hatmi mekteba Brda godine 2004. Oni su danas student raznih fakulteta ali njihov drugi dom je mekteb i džamija, nisu izgubili tu vezu zahvaljujući Allahu i njihovom vrijednom muallimu Ramiz-ef. Molim Allaha da ih nagradi za svaki trun njihovog truda, a ostalima neka posluže za primjer da nikada ne zaborave džamiju, mekteb, Kur'an, da stalno se vraćaju džamiji i da održavaju vezu s njom, jer mnogi završe hatmu pa Kur'an ne vide ili u godini jednom ili nikad.

Svim kandidatima uručeni su i prigodni pokloni od strane džemata Brda kao i od   Medžlisa islamske zajednice Srebrenik koje je  uručio  predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik Mevludin-ef Joldić. Srebrenička firma „Corn Flips" je nagradila svršenike hatmi džemata Brda bogatim asortimanima svojih proizvoda. Na kraju je Mevludin-ef   proučio dovu, čime je program i formalno završen. Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jako mali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti. 

Moleći Allaha dž.š. da trud ovih učenika bude obilato nagrađen, upućujemo iskrene čestitke njima, njihovim roditeljima i muallimu, Ramiz-ef Joldiću, na uloženom trudu i postignutom uspjehu.

Babajić ef. Damir