A+ A A-

Dablin: Održano 21. redovno zasjedanje Evropskog vijeća za fetve i istraživanje

dublinU Dablinu (Dublin) je od 28. juna do 02. jula 2011. godine održano 21 redovno zajsedanje Evropskog vijeća za fetve i istraživanje. Ovom sedmodnevnom zasjedanju su prisustvovali eminentni islamske učenjaci iz cijelog svijeta.

U prilogu donosimo izvod iz Završne izjave ovog zasjedanja.

باسم الله الرحمن الرحيم

Nakon što je Vijeće razmotrilo referate podnešene u okviru ranije utvrđenih temata i saslušalo diskusije i mišljenja koja su iznešena, usvojilo je sljedeće preporuke:

1. Svijet danas, općenito, a Evropa posebno, zajednički je dom brojnim vjerama. Ustavi zapadnih država garantuju slobodu vjerovanja, daju sljedbenicima svake vjerske zajednice slobodu vršenja njihovih vjerskih obreda poštujući njihove specifičnosti na način koji nije u suprotnosti s ustavom. S obzirom da je islam po brojnosti sljedbenika druga vjera u zapadnjačkim društvima, da njegovi sljedbenici pridonose napretku i razvoju tih društava te da je njihovo postojanje legalno, Vijeće apelira na vlade zapadnih država da zaštite prava muslimana i svih drugih manjina i da ne dozvole ugrožavanje tih prava.

2. Vijeće još jednom potvrđuje važnost principa civilizacijskog dijaloga među svim slojevima ljudskog društva i na svim nivoima te udaljavanja od raznih oblika sukoba i trvenja polazeći od zajedničkih vrijednosti koje otvaraju široka polja konstruktivne saradnje na dobrobit cijeloga čovječanstva. Vijeće apelira na muslimane, posebno one koji žive u Evropi, da nastoje ojačati ovu konstruktivnu komunikaciju gradeći mostove povjerenja i saradnje sa svima.

3. Vijeće poziva muslimane Evrope da slijede srednji, umjereni put islama u svom nastupu i dijalogu sa drugima u okviru međusobnog uvažavanja, razumnog ljudskog suživota i plodonosne saradnje u zaštiti društava od svega što im nanosi štetu i ugrožava njihovu budućnost  smatrajući to najvrijednijim ljudskim društvenim djelima kojima poziva njihova vjera i koje podržavaju njihove vrijednosti.