A+ A A-

Godišnjica srebreničkog genocida obilježena u Kairu i Istanbulu

Ove godine je godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici prigodnim programskih sadržajima obilježena i u Kairu i Istanbulu, a organizatori su bili asocijacije bošnjačkih studenata u Egiptu i Turskoj.

Javna tribina u Kairu

Asocijacija studenata iz Bosne i Hercegovine u Egiptu je sinoć (11.07) u prostorijama „Kluba stranih studenata" u Kairu organizovala javnu tribinu posvećenu genocidu u Srebrenici.

 srebrenica-istanbul-kairo-juli-2011-1

Gosti-predavači tribine su bili prvi ambasador Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Salah Al-Ashry, i profesor na kairskom univerzitetu dr. Muhammed Seyyid El-Dosooky. Tribini je prisustvovalo 200 gostiju, bili su tu predstavnici diplomatskog kora iz bosanske, turske i egipatske ambasade, ugledni profesori sa egipatskih univerziteta, te studenti iz brojnih zemalja koji studiraju u Egiptu.

Uvod u tribinu o genocidu u Srebrenici napravio je Abdullah Kapo, student treće godine na univerzitetu El-Azhar. Naveo je osnovne činjenice o ratu, genocidu koji se desio u Bosni i Hercegovini, te prisutnim gostima predstavio predavače. Salah Al-Ashry u svom izlaganju govorio je o posljedicama rata u Bosni i Hercegovini, s osvrtom na genocid u Srebrenici.

"Srebrenica je bila sigurno mjesto, holandski vojnici su garantovali sigurnost Srebreničanima, ali se dogodilo baš ono suprotno - ubistvo velikog broja ljudi. Bio sam kao ambasador u BiH i znamo kakva je situacija tamo. Srebrenica je velika mrlja na savjesti cijelog svijeta. Nikada ne smijemo zaboraviti šta se desilo u Srebrenici, a danas, svi moramo poručiti cijelom svijetu da je Srebrenica ispit na kojem je Evropa pala", rekao je Al-Ashry.

srebrenica-istanbul-kairo-juli-2011-2

Dr. Muhammed Seyyid El-Dosooky je kazao kako je prvi put BiH posjetio 1996, odmah po završetku rata.

"Jedno od mjesta koje sam posjetio u Bosni je i Foča, tu sam čuo užasne izjave i priče o ubijanju Bošnjaka tokom agresije. Lično sam bio na mostu na kojem je zaklano 1.500 muslimana. Mi svi moramo naučiti lekcije iz Srebrenice. Zahvaljujemo se studentima iz BiH koji su nas počastili organizacijom ove veoma dobre i korisne tribine", kazao je on.

Na istanbulskom trgu Taksim izložena 8372 para cipela

Asocijacija bošnjačke omladine sa sjedištem u Ankari je pokrenula projekat pod nazivom "8372..." koji simbolično označava broj dokumentovanih žrtava u Srebrenici. Nažalost, za ovaj broj se još uvijek ne može reći da je konačan.

Studenti, mladi iz Bosne i Hercegovine i okoline kao i oni koji nose BiH u srcu, a trenutno žive u Turskoj, angažovali su se na ovom projektu. Između ostalog, cilj projekta je bio da skupe 8372 pari cipela, te da ih izlože na istanbulskom trgu Taksim 9. i 10. jula.

srebrenica-istanbul-kairo-juli-2011-3

"Cipele, kao i druge lične stvari kao sredstvo su korištene i nakon Drugog svjetskog rata kako bi oslovile genocid nad Jevrejima, a one također predstavljaju izraz protesta u 21. stoljeću. Na ovaj način Asocijacija bošnjačke omladine je istakla i nepravdu za koju su odgovorne Ujedinjene nacije te zločin koji su počinili bosanski Srbi i Srbija", kažu u Asocijaciji.

Velika podrška širom Turske

Cipele su prikupljane u više od 30 gradova u Turskoj. Uz jaku medijsku popraćenost u toj zemlji. Za tri sedmice prikupljeno je više od 12.000 pari cipela. U gotovo svim većim gradovima Turske bili su postavljeni reklamni paneli, a podrška građana Turske, akademskih radnika, službenika u državnim institucijama, sportista, umjetnika, javnih ličnosti, kao i političkog vodstva Republike Turske bila je i viša od očekivane. U akciji su učestvovali i premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu i njegova supruga kao i članovi Parlamenta Turske.

Izložba prikupljenih cipela je na trgu Taksim održana tokom vikenda, a zahvaljujući državnoj televiziji Turske (TRT) prenos uživo je emitiran na satelitu. Predsjednica Asocijacije Enisa Begić je u svom govoru na Taksimu prisutnima rekla da je Srebrenica bila i bit će sramota svjetske javnosti.

srebrenica-istanbul-kairo-juli-2011-4

"Ujedinjene nacije su nastale nakon Drugog svjetskog rata sa jednim ciljem 'Nikad više', a desila se Kambodža, desila se Ruanda, desila se Srebrenica... I danas, dok vam se obraćam, budite sigurni da se dešava zločin negdje u svijetu, gdje nejaki i nemoćni nisu u stanju da pruže otpor i nemaju nikoga da ih zaštiti. Pozivamo UN da se vrati svojim principima, da uoči nedostatke i da ih popravi prije nego to bude prekasno. Naš cilj je da pozovemo UN na odgovornost i primjenu svojih osnovnih principa, a to je mir u svijetu", kazala je Begićeva.

Neka se nikom ne ponovi

"Mi tražimo pravdu, mi tražimo vašu pomoć u tome. Molimo sve demokratske zemlje svijeta, u prvom redu našu prijateljsku Republiku Tursku, da stane uz nas u našoj borbi protiv zaborava. Molimo Tursku i sve ostale države svijeta koje se zalažu za poštivanje osnovnih ljudskih prava da u svojim parlamentima usvoje odluke o obilježavanju 11. jula kao Dana genocida u Srebrenici, kao što su to već učinile SAD i Evropska unija. Molimo sve zemlje svjeta da se ujedine u jednom cilju da se Srebrenica nikad i nikom više ne ponovi", dodala je ona.

srebrenica-istanbul-kairo-juli-2011-5

Članica Asocijacije Elma Jelovac se zahvalila svim građanima Turske, kao i gradovima Ankari i Istanbulu, na podršci bez koje ovaj projekt ne bi uspio.

(www.sarajevo-x.com)