A+ A A-

Srebrenica kuca u srcu Luksemburga

Piše: Ćeman Muhamed 

Ove godine (2011.) obilježena je 16. godišnjica genocida u Srebrenici. Neki se nadali, a isti ti se zasigurno i dalje nadaju, da će vrijeme učiniti svoje pa će Bošnjaci zaboraviti ovaj zadnji genocid kao što su umalo zaboravili onih 9 prijašnjih. Paradoks je da se vrijeme okrenulo protiv egzekutora genocida; pa je sa svakom godinom, broj komemoracija i drugih prigodnih aktivnosti povodom Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici sve veći, a odaziv na iste sve masovniji. Takvo stanje je i u Luksemburgu; gdje je kao što je i najavljeno, u organizaciji 19 udruženja i džemata koja okupljaju uglavnom Bošnjake održana prigodna komemoracija na kojoj se odazvalo preko 400 gostiju.

 luksemburg-genocid-srebrenica-juli-2011

Uvodno obraćanje Muhameda ef. Rizvića

Program je bio sažet i vrlo kvalitetan. Otpočeo je prelijepim učenjem ajeta iz sure Sazviježđa (Burudž), koji upravo govore o zločincima i razlozima koji ih motivišu na putu izvršenja zločina. Čitanje prijevoda značenja ajeta: „A svetili su im se samo zato što su u Allaha, Silnoga i Hvale dostojnog, vjerovali" - utjecalo je na prisutne tako da su gotovo pomislili da je isti povodom Srebrenice objavljen. Nakon toga je ženski hor proučio par ilahija. Zatim je uslijedila pauza od 30 minuta, koja je iskorištena i kako bi se komemoraciji priključili i luksemburški zvaničnici, među kojima se nalazio i predsjednik Opštine Sanem, u kojoj se održavala manifestacija, a koji se nešto kasnije i obratio prisutnim gostima. S intoniranjem himne Luksemburga i Bosne i Hercegovine otpočeo je kulturni dio programa. Prisutnima se kratkim govorom obratio predsjednik Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici - Mugdim Halilović. Uslijedila je horska izvedba Srebreničkog inferna od uvaženog bošnjačkog pjesnika - Džemaludina Latića, da bi se nastavilo s kratkom instrumentalnom izvedbom Vanie i Gavrila Lecuita, s čim je označeno i prvo aktivno učešće Luksemburžana u programu obilježavanja Dana Srebrenice u Luksemburgu. Nakon toga, recitovana je poema „Kosti su neuništive", poznatog sandžačkog, tj. bošnjačkog pjesnika - Fehima Kajevića. Zatim je prikazan dirljivi video spot „Srebrenica" u realizaciji renomirane bošnjačke umjetnice Alme Ferović. Skup je okončan nastupanjem živog svjedoka srebreničke tragedije - Nijaza Mašića, koji je sa prisutnima podijelio detalje i sjećanja iz dana kada je Srebrenica bila najveća ljudska klaonica na Planeti. 

Da biste i vi uvaženi čitaoci imali što bolji uvid u sam tok komemoracije, pobrinula se novoosnovana medijska sekcija „i-media Productions" omladinskog bošnjačkog udruženja u Luksemburgu - „Unije mladih aktivista", koja je okom kamere propratila cijeli skup i za vas izdvojila najzanimljivije detalje, koje možete pogledati pri dnu ovog priloga. (video u prilogu) 

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=d_wMOToQVms] 

Sjećanje na žrtve Srebrenice sve jače kuca u našim srcima. Ove godine smo komemoraciju obilježili sa saznanjem da Ratko Mladić izigrava budalu u Hagu, a sljedeću komemoraciju ćemo dočekati, ubijeđen sam, s viješću da je Luksemburški parlament usvojio Rezoluciju o Srebrenici.