A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Veliku Kladušu

U uredu općinskog načelnika u petak (08.07) je upriličen prijem za reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića, u čijoj su pratnji bili muftija bihaćki Hasan ef. Makić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Velika Kladuša Arif ef. Erdić i predsjednik Ilmije odbora Velika Kladuša Izudin ef. Hilić. Domaćini delegaciji Islamske zajednice bili su općinski načelnik Admil Mulalić sa svojim savjetnicima i premijer USK-a dr.sci. Hamdija Lipovača.

reis-v-kladusa-juli-2011

Na prijemu načelnik Mulalić upoznao je reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića o specifičnostima Velike Kladuše, o aktuelnim projektima kao i o planovima za naredni period. Bilo je riječi i o vjerskom životu u ovom gradu, odnosu lokalne zajednice prema Islamskoj zajednici, zatim o izgradnji velikog broja džamija na području Općine Velika Kladuša. Prema riječima načelnika Mulalića ova posjeta predstavlja historijski događaj za Veliku Kladušu, obzirom da je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić prvi put poslije rata u zvaničnoj posjeti Općini Velika Kladuša. Premijer Lipovača istaknuo je da ova posjeta ohrabruje, daje dodatni optimizam i  energiju za bolji rad. Zadovoljstvo na pozivu i ukazanom gostoprimstvu nije krio reis Cerić, kazavši da je posebno zadovoljan i pozitivno iznenađen  urađenim na polju infrastrukture i pomoći mladim osobama kroz projekte stipendiranja, osiguravanja besplatnog prijevoza učenika, finansiranje liječenja u komunama ovisnika opjnih i drugih droga, od strane Općine Velika Kladuša. U svom govoru na prijemu poručio da svi Krajišnici treba da čuvaju institucionalnost IZ i jedinstvo Bošnjaka - Muslimana, kao i da se Krajišnici još jače povežu  sa Sarajevom kako bi se očuvao kulturni,vjerski i tradicionalni identitet Bošnjaka.

Nakon prijema u uredu, delegacija Islamske zajednice zajedno sa načelnikom Mulalićem i premijerom Lipovačom uputila se prema Gradskoj sportskoj dvorani na Svečanu sjednicu Skupštine Medžlisa IZ Velika Kladuša. Na sjednici su uručena priznanja i plakete od strane Medžlisa i Udruženja Ilmijje pojedinicima koji su na bilo koji način pomogli u izgradnji džamija u Velikoj Kladuši kao i za doprinos u jačanju vjerskog života. Govorilo se o radu i poslovanju Medžlisa, izgrađenim objektima i aktuelnoj vjerskoj situaciji na području velikokladuške općine.

Prisutnima su se obratili Arif ef. Erdić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ V.Kladuša, v.d. Glavnog imama Medžlisa IZ V. Kladuša Zumret ef .Ćoragić, Izudin ef. Hilić, predsjednik Udruženja „Ilmijje" Velika Kladuša, te načelnik Mulalić, premijer Lipovača, muftija bihaćki Hasan ef. Makić i na kraju reisu-l-ulema Cerić. Ovom prilikom reis Cerić je uručio načelniku Mulaliću Mushaf Fadil-paše Šerifovića, primjerak kojeg posjeduje samo mali broj ljudi u BIH. Posjeta reisa Cerića nastavljena je i u subotu (09.07) gdje je reisu-l-ulema prisustvovao otvorenju džamije u džematu Begluk.

(www.velikakladusa.gov.ba)