A+ A A-

Prve hatme nakon tri decenije

U nedjelju 03.07.2011/02.08.1432. H. godine održane su hatme u džematu Lipnica - Tuzla. Ove hatme su bile prve u ovom džematu u zadnje tri decenije. Završnim ispitima je pristupilo jedanaest polaznika mekteba i svi su uspješno položili program predviđen za izlazak na hatme.

Njihova imena su: Ademović Azra i Amra, Kovačević Maida i Aida, Mehmedović Nevresa i Muamer, Huremović Malik i Hamza, Mušanović Mirza, Malkočević Semir i Krdžalić Emir. Svršenici hatmi su pripremili program, kojeg su sami izveli uz vođu programa muallimu Mehmedović Mirnesu. Proučili su nekoliko ilahija i kur'ansko-hadiskih poruka na temu o vrijednosti učenja Kur'ana.

hatme-tuzla-suljic

Njihov muallim Sifet ef. Suljić, koji je dvije godine u ovom džematu, tom prilikom je kazao da simboliku koju tražimo u Kur'anu za ovih jedanaest polaznika možemo prepoznati u suri „Jusuf", jer su ovi polaznici sjajne i blistave zvijezde, zato što su svoje slobodno vrijeme poklanjali učeći Kur'an i proučavajući propise vjerom određene.

U ime Medžlisa Tuzla prisutnima se obratio i selamio sekretar Medžlisa Tuzla Dženan ef. Rahmanović, koji je čestitao hatmašima, muallimu Sifet ef., roditeljima i džematu Lipnica. Rijetke su prilike kada su džamije tijesne, ali na ovaj dan hatmi nije bilo slobodnog mjesta u džamiji od velikog broja posjetitelja što je još više ukrasilo ovaj dan. Zadovoljstvo i emocije u toku izvođenja programa nisu mogli sakriti roditelji i rodbina koja je prisustvovala programu hatmi.