A+ A A-

Tribina majki Srebrenice u Tutinu

Tribinom Majki Srebrenice i projekcijom filma Daleko je Tuzla Avda Huseinovića, danas je u Tutinu nastavljeno obilježavanje Dana Srebrenice u Sandžaku u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke kulturne zajednice.

Ovom prigodom u zijaret Sandžaku se nalaze članice Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe na čelu sa majkom Munirom Subašić i članice Udruženja majki Podrinja kojeg predvodi majka Šuhra Sinanović.

Skup je održan u Maloj sali Doma kulture nakon podne namaza. Nakon selama upućenih gostima iz Bosne i mnogobrojnim prisutnima, obratio se predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Samir Tandir. On se osvrnuo na paralelu Tutin - Srebrenica i zašto je baš odlučeno da i ove godine majke Srebrenice budu baš u Tutinu.

Kada smo odlučivali koji grad da počastimo skupom na kojem će govoriti majke Srebrenice, odlučili smo da to bude Tutin iz razloga što je on simbol stradanja nas Bošnjaka Sandžaka kao što je Srebrenica simbol stradanja bošnjačkog naroda planetarnih dimenzija. Jer znamo koliko su Bošnjaci Tutina žrtvovali se proteklih stotinu godina i trpjeli diskriminaciju i pritisak u svim segmentima života. - kazao je Tandir.
tutin-majke-srebrenice
Potom su se obratile majka Munira i majka Šuhra koje su govorile o svemu onome što su prošle kroz ratni period, poteškoće i gubitke svojih najmilijih u ratu, ali i poteškoće na putu pronalaska posmrtnih ostataka šehida Srebrenice, te trnovitom putu u cilju zadovoljenja minimuma pravde za genocid u Srebrenici.

Majka Munira se posebno osvrnula na nedavno hapšenje ratnog zločinca Ratka Mladića, za kojeg je kazala da nije uhapšen već je predat i da tu postoji ogromna razlika, ali da je ipak neki minimum pravde zadovoljen:

Za nas hapšenje Ratka Mladića znači puno. Znači da zločin nikada ne zastarijeva. Znači da je pravda spora ali dostižna. I znači da iako ste veliki heroj u svom narodu morate izići pred licem pravde.

Prije puštanja dokumentarnog filma Daleko je Tuzla skupu se obratio njegov autor Avdo Huseinović. On je ukratko predstavio film, koji traje dva sata i koji je sačinjen tako da ga jednostavno morate gledati iz jednog daha. Potom su pušteni dijelovi filma u trajanju od jednog sata.

Nakon potresne priče dokumentarca, kako i sami govornici rekoše, teško je bilo što govoriti. Ipak se skupu obratio predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Emir Elfić.

Majke Srebrenice izgubile su svoje najmilije i njima je naravno najteže. Ali neka znaju, Bošnjaci Sandžaka se u potpunosti suosjećaju sa njima. Kao što je Srebrenica simbol stradanja, majke Srebrenice su simbol borbe za pravdu i istinu. I one treba da znaju da one nisu majke samo njihovim sinovima-šehidima, već su one i naše majke i da imaju još svojih sinova i kćeri. - naglasio je Elfić.

Na kraju, u ime Islamske zajednice, prisutnima se obratio potpredsjednik Mešihata IZ-e, direktor Gazi Isa-beg medrese Rešad ef. Plojović. On je kazao da je teško bilo šta reći i da je sve već prikazano u filmu. Međutim, podijelio je svoja osjećanja i zapažanja prilikom gledanja filma.

Ovaj film potvrđuje da čovjek može biti gori i od najgoreg hajvana. I dok čine sva ona nedjela vidjeli ste kako se raduju i gledaju u kameru. S druge strane, vidjeli ste jednog kera koji vjerovatno pored svog vlasnika cvili i ne gleda u kameru.

Nema hrabrosti. Što dokazuje da je svjesniji nego neki „heroji" ili „junaci". Vidjeli ste ubijanja, zločine, izdaju... Vidjeli ste genocid. Čuli ste broj žrtava koji nije konačan. I pored svega, nedavno ste mogli čuti da jedan od ideologa svega što se dešavalo kaže da u Srebrenici nije ubijeno više od 493 lica.

Zato upamtimo. Svoja vjera, dostojanstvo, obraz i čast ne mogu se nikome povjeriti na čuvanje. Mi simbolično nosimo ovaj cvijet sa 11 latica koje simboliziraju 11 genocida nad nama Bošnjacima. Kada su se oni dešavali? Uvijek kada smo onaj prethodni zaboravili. Mnogo je ovih latica da bismo im dodavali još neku. Nema mjesta...

Zato sam zahvalan majkama Srebrenice i organizatorima, BNV-u i BKZ-u, što ne dozvoljavaju da se genocid u Srebrenici zaboravi. Jer ako ga zaboravimo budućnost nam je poznata. A to više ne smijemo dozvoliti.

Rešad ef. se na kraju osvrnuo na prvu zvaničnu posjetu Borisa Tadića Bosni i Hercegovini, baš na dan kada je Ratko Mladić otpočeo ofanzivu na Srebrenicu.

Danas je 6. juli. Na današnji dan je otpočela ofanziva na Srebrenicu. A danas 6. jula u Sarajevu je predsjednik Srbije Boris Tadić u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti BiH, njenom predstavništvu i drugim institucijama.

6. juli 1995. otpočinje napad na Srebrenicu, a 6. juli 2011. predsjednik Srbije boravi u Bosni. Šta nam ovo govori, je li to neka simbolika? Ne znam. Razmišljajte. - naglasio je Plojović uz objašnjenje da Tadić nije učinio ništa da povrati poverenje Bošnjaka, nije prekinuo kontinuitet režima koji je počinio genocid i nije se izvinuo žrtvama.

Majke Srebrenice nastavljaju svoje aktvnosti u Sandžaku sutrašnjim zijaretom Priboju gdje će se u 16h nastaviti sa obilježavanjem Dana Srebrenice u Sandžaku

Salahudin Fetić

(www.islamskazajednica.org)