A+ A A-

Dani Srebrenice Njemačkoj i Austriji

Islamska zajednica Bošnjaka Bavarske u Minhenu organizuje Dane Srebrenice od 9. do 11. jula.

U okviru manifestacije u subotu, 9. jula, u Augsburgu (Holbeinplatz) od 14 do 19 sati bit će postavljeni info stolovi. U nedjelju u Minhenu na Stachusu od 13 do 17 sati na info stolovima će se dijeliti infomaterijal o genocidu u Srebrenici, a u 16 sati je planirana mirna šetnja gradom sa Teresienwiese Süda preko Poccisreaßea, Sendlignger Tora Bayerstraßea do Hermann-linggg Straße.

dan-srebrenice-njemacka

Nakon mirne šetnje u prostorijama Einewelthausa predviđen je komemorativni skup o Srebrenici, gdje će, između ostalog, biti prikazan film o Srebrenici te proučena dova za sve šehide tog grada.

U ponedeljak, 11. jula, u Milbertshofener Kulturzentrumu bit će prikazan film u 19 sati.

U okviru Dana Srebrenice organizuje se i odlazak na Marš mira od Nezuka do Potočara, a više informacija i prijave primaju se na telefon 0157 735 172 61 ili e-mail srebrenica.muenchen@gmail.com (kontakt osoba Muhamed Ibrović).

U Linzu večer sjećanja na žrtve srebreničkog genocida
Udruženje Centar savremenih inicijativa Austrija (CSI) i Društvo bh. pisaca u Gornjoj Austriji - GBSOÖ organizatori su Večeri poezije koja će pod nazivom "Sklad riječi iz mora šutnje" biti održana 7. jula u Linzu (Austrija).
Na toj večeri sjećanja na žrtve genocida iz enklave Srebrenica najavljeno je sudjelovanje bh. pjesnika u Austriji Ismeta Veladžića, Muamera Beganovića, Izeta Čosića, Behije Saračević, Hasana Hajdarevića i Damira Saračevića. Planirano je da na skupu sudjeluje i prof. Hugo Schanovsky, bivši gradonačelnik Linza.

Organizatori navode da će se tom prilikom čitati i pjesma književnika iz Srbije Dragoljuba Todorovića pod nazivom "Bošnjačkim srcima...".

U muzičkom dijelu programa sudjelovat će Aida i Belma Beganović (gitara i flauta).

Evropski parlament izglasao je 15. januara 2009. godine Rezoluciju o Srebrenici u kojoj se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Evropski parlament je zatražio da isto učine svih 27 zemalja članica Evropske Unije, kao i zemlje zapadnog Balkana.

Dani sjećanja na žrtve genocida u Beču
U okviru obilježavanja dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji se realizira u Beču, održat će se panel rasprava i prikazivanje filma "SREBRENICA 360°" autorica Conny Kipfer i Renate Metzger-Breitenfellner, u petak, 8. juli 2011. u 19.00 sati u Afro-azijatskom institutu (Türkenstrasse 3, 1090 Wien)

U panel raspravi učestvuju mr. Ingrid Taucher (jedna od inicijatora projekta HANA Srebrenica - projekt pokušava poboljšati ekonomsko stanje u Srebrenici), Damir Saračević, B.A. (predsjednik CSI-a Austrija, austrijsko-bosanskohercegovačke kulturno-znanstvene mreže, koja se, između ostalog, već više godina bavi genocidom u enklavi Srebrenica) i dr. Madeleine Petrović (bivša glasnogovornica Stranke zelenih na državnom nivou).

U drugom dijelu obilježavanja dana sjećanja na genocid bit će postavljena izložba fotografija Amela Emrića iz Bosne i Hercegovine i umjetnička instalacija: "8372 - Srebrenica" ateljea Diman iz Volkersdorfa (Wolkersdorf) na Stefanovom trgu (Stephansplatz) u Beču u subotu, 9. juli 2011. od 12.00 do 22.00 sata
Također je predviđeno obraćanje u 21.00 sat ambasadora Bosne i Hercegovine Harisa Hrle i predsjednika Drustva za ugrožene narode Austrija Franca Fluha (Franz Fluch)