Promo banner

A+ A A-

Svečane hatme u džematu Obradovac

Uistinu je bilo lijepo na svečanosti u povodu završetka hatmi za dvanaest polaznika mektebske nastave u džematu Obradovac. 3. jul 2011. godine. Za džematlije Obradovca ostat će dugo upamćen ovaj događaj iz više razloga, a ono najvažnije je što je dvanaest učenika mekteba Obradovac u prisustvu komisije i gostiju, položilo svoju prvu hatmu.

Nakon podne namaza, program je počeo učenjem Kur'ana od strane Mirze Dubičanca jednog od svršenika ovogodišnjih hatmi. Na licima prisutnih moglo se osjetiti zadovoljstvo slušanja ovog mladog učača. Na svečanosti su bili prisutni i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, Ermin ef. Vučkić, glavni imami okolnih medžlisa, a kao specijalni gosti bili su Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta i Rasim ef. Kadrić.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Bos. Gradiška, Zejnil ef. Latifović. Muftija Edhem ef. Čamdžić je pohvalio rad imama Armin ef. Duvnjaka napominjući da od kako je došao u ovaj džemat bilježi izvanredne rezultate. Muftija je istakao važnost mekteba u odgoju djece te ovakvih događaja, koji bude nadu za našu zajednicu.

b.gradiska-hatme-obradivac2

Prisutnima se obratio i Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta ukazujući na važnost učenja i čuvanja Kur'ana. Iz svoje besjede Muhamed ef. Salkić nas je vratio u prijašnje vrijeme, kada smo kao mladi učači Kur'ana voljeli i družili se sa Allahovom Knjigom.

Na kraju programa i obraćanja učesnika podijeljene su šehade za sve svršenike hatmi, kao i vrijedni pokloni. 3. Jul 2011. Pamtit će sve džematlije Obradovca a pogotovo mladi slavuji, koji su položili svoju prvu hatmu, i to: Dubičanac Mirza, Hadžialagić Amir, Malovčić Azra, Muharemović Amir, Džamastagić Muharem, Handanagić Armin, Misimović Emina, Džamastagić Alma, Džamastagić Medina, Mujanović Selma, Trešnjić Šejla, Hadžialagić Azra.

b.gradiska-hatme-obradivac

Na kraju svečanosti Armin ef. Duvnjak je dobio lično priznanje od Medžlisa IZ Bosanska Gradiška i svog džemata Obradovac, a priznanje mu je uručio muftija Edhem ef. Čamdžić. Rezuzltate koje je postigao ovaj mladi imam u ovom džematu zaslužuju veliku zahvalnost džematlija, jer je svojim ponašanjem radom i trudom privukao dosta omladine u safove u mekteb gdje svojim moralnim kvalitetama to uspijeva i one ga posebno krase. Za sveukupne kvalitete, džematlije Obradovca će ga posebno nagraditi, a ako treba, i na hadž poslati.

Pored učenika, čestitke su upućene i njihovim roditeljima koji su pripremili ručak za sve prisutne.

Rekić Senad