A+ A A-

Osuda napada na pravoslavnu crkvu kod Kalesije

logo-uvtkUdruženje vjeroučitelja Tuzlanskog kantona u saopćenju za javnost je najoštrije osudilo jučerašnje skrnavljenje pravoslavne crkve Svetog Joakima i Ane u Dubnici kod Kalesije. Pored najoštrije osude u saopćenju se ističe:

- Činjenica je da ovo nije prvi napad na ovaj objekat. Postaje sve jasnije da se određeni huligani koji, iz različitih razloga ne budu pronađeni i procesuirani, vraćaju svojim kriminalitetima na istim područjima i na istim objektima. Ti isti huligani koji ne žele dobro ni sebi ni drugima, iz dana u dan, nastoje rušiti stoljetni civilizacijski duh razumijevanja i suživota među različitim našim stanovništvom.

Jako smo zabrinuti zbog, u zadnje vrijeme, sve učestalijih napada na vjerske objekte širom BiH, kao što su nedavni napadi na Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci, na Gradsku džamiju u Bosanskoj Dubici, džamiju i kancelariju Medžlisa IZ Doboj, ne tako davni napad na Katedralu Srca Isusova u Sarajevu, uvredljivi grafiti na pravoslavnoj crkvi u Blažuju, napad na džamiju u Podvitezu kod Pala, kao i zadnji napad na pravoslavnu crkvu u Dubnici kod Kalesije.

Ovim putem pozivamo policijske strukture kao i sve druge istražne organe da učine maksimalne napore u otkrivanju i kažnjavanju počinitelja svih napada na vjerske objekte kao i službenike vjerskih zajednica i crkava. Smatramo kako bi i same kazne za ovakve vidove kriminaliteta trebale biti mnogo strožije, kako se počinioci ne bi vraćali vršenju ovih zlodjela, kaže se u saopćenju za javnost Glavnog odbora Udruženje vjeroučitelja Tuzlanskog kantona.