Promo banner

A+ A A-

Kotor Varoš: Postavljen kamena-temeljac za zgradu Medžlisa

Skromna svečanost u povodu početka izgradnje objekta u kome će biti sjedište Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš i imamski stan gradskog džemata - Donja Varoš, održana je u ponedjeljak 04. jula 2011.godine. Činu polaganja kamena - temeljca prisustvovao je veliki broj džematlija, članovi džematskog odbora, članovi izvršnog odbora Medžlisa, imami ovog medžlisa, te muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, a ispred Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Harcegovini, generalni sekretar gosp. Muhamed ef. Salkić. Nakon ašareta koje je proučio Rasim ef. Kadrić, uz tekbire prisutnih Muhamed ef. Salkić i gosp. Hamid Bajrić, prvi poslijeratni predsjednik Medžlisa i prvi mutevelija gradskog džemata, položili su kamen-temeljac zajedno sa trenutnim predsjednikom h. Nedžadom Aganbegovićem.

kotor-varos-kamen-temeljac

Prisutne je poselamio i upoznao o projektu i planu izgradnje ovog objekta glavni imam Samir ef. Delić. U svom obraćanju naglasio je da je Muftijstvo banjalučko na čelu sa muftijom Edhem ef. Čamdžićem uključeno u realizaciju ovog projekta zbog njegove važnosti i uloge. Ovom prilikom zahvalio se Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Vlade Republike Srpske i ministru gosp. Davoru Čordašu koji je dao dio sredstava za izgradnju ovog objekta, te pozvao i druge da se uključe u njegovu realizaciju.
Naime Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš do 1992.godine posjedovao je prostorije u kojim je bilo sjedište Medžlisa. Te prostorije porušene su zajedno sa 13 džamija, 12 imamskih kuća, tri turbeta i dva mesdžida. Od povratka i organizacije povratničkih džemata sjedište Medžlisa prvo je bilo u kontenjeru, a od 2004. godine u prostorima MDD Merhameta Kotor Varoš, gdje je i danas.
U svom obračanju muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, čestitao je Medžlisu Islamske zajednice Kotor Varoš i gradskom džematu na pokrenutoj akciji izgradnje objekta u kome će biti sjedište Medžlisa i imamski stan za imama gradske džamije. Zahvalio se ministru gosp.Davoru Čordašu i ministarstvu koje vodi na novčanoj pomoći koju su dali, te pozvao i ministarstva iz Federacije i državna ministarstva da pomognu ovaj i slične projekte koji će služiti svojoj namjeni. Oduševljen pokrenutom akcijom obećao je da će Muftijstvo banjalučko učestvovati u izgradnji ovog objekta.
Prisutnima se na kraju obratio i generalni sekretar Rijaseta gosp. Muhamed ef. Salkić, koji je nakon čestitki upučenih muftijstvu, medžlisu i džematu, uručio predsjedniku gradskog džemata gosp. Asmiru Paliću, novčanu pomoć Rijaseta za izgradnju ovog objekta, te obećao pomoć i u narednim fazama izgradnje objekta.
Nakon dove koju je proučio muftija Edhem ef. Čamdžić, gosti su u pratnji glavnog imama Samir ef. Delića posjetili džemat Vrbanjce gdje se izvode završni radovi na izgradnji u ratu porušene džamije. Imam džemata Emir ef. Bilić i mutevelija Mujo Smajlović, upoznali su goste da su radovi na džamiji završeni i da je sve spremno za njeno svečano otvorenje koje je zakazano za 23. juli 2011.godine, a ovu svečanost uveličat će prisustvo reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića.
Radovi na turbetu pored džamije, na ostacima porušene predratne munare, su u završnoj fazi, reče nam imam, Emir ef. Preostalo je da se ispišu imena 88 poginulih džematlija iz ovog džemata. Uz ovu džamiju i turbe mi gradimo i turbe u Dabovcima, mjestu koje je dio džemata Vrbanjci, a koristiće kao trajno sjećanje na 43 šehida iz ovog dijela džemata Vrbanjci.

Nijaz Duzan