A+ A A-

U susret prvom Kongresu vjeroučitelja

Pišu: Adisa Milić (UVKS) i Samir Dedić (UVTK)

U susret prvom Kongresu vjeroučitelja islamske vjeronauke u BiH: AKCENTI OBRAĆANJA REISU-L-ULEME, DR. MUSTAFE EF. CERIĆA, VJEROUČITELJIMA KANTONA SARAJEVO

Na Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu je, povodom proteklih događanja oko predmeta vjeronauke u Kantonu Sarajevo, 25. maja ove godine održan sastanak reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića sa vjeroučiteljima ovog kantona.
Domaćini su bili dekan i prodekani Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Sastanku su, osim uvaženog Reisu-l-uleme prisustvovali i rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, mr. Muharem Omerdić, uposlenici VPS-a, Ibrahim Begović i Nezir Halilović, dekan FIN-a, prof. dr. Ismet Bušatlić, prodekani fakulteta za nastavu i finansije, dr. Zuhdija Hasanović i hafiz dr. Fadil Fazlić, savjetnica za vjeronauku pri Prosvjetno-pedagoškom zavodu Sarajevo, Mina Pleh, te više od 100 vjeroučitelja sa područja Kantona Sarajevo, nekoliko vjeroučitelja sa područja Sarajevskog muftijstva, kao i delegacija vjeroučitelja iz Tuzlanskog kantona.

sastanak-udruzenje-vjeroucitelja.

Sastanak je otvorio rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, mr. Muharem Omerdić i nakon uvodnog obraćanja i zahvale prisutnim dao riječ reisu-l-ulemi IZ u BiH, dr. Mustafi ef. Ceriću, koji je u veoma zanimljivom i poučnom izlaganju predstavio principe Islamske zajednice vezane za vjeronauku i iznio konkretne prijedloge budućih aktivnosti po tom pitanju.

Akcenti obraćanja reisu-l-uleme, dr. Mustafe ef. Cerića vjeroučiteljima
Reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić je, između ostalog, rekao:
„Stalno smo u prilici savjetovati i poučavati druge. Biti učitelj nije nimalo lahko. Od učitelja se traži da zna više od onog koga uči, ali i mnogo više od toga, od učitelja se traži da svojim vlastitim primjerom pokaže i da je ono što govori primjenjivo."

sastanak-udruzenje-vjeroucitelja1.

Autoritet uzora i autoritet sile
U teoriji postoje dva autoriteta. U najbanalnijem smislu autoritet znači vlast. S druge strane, postoji autoritet koji se bazira na principu uzoritosti, ili kako se kaže u Kur'anu 'usvetun haseneh'- kada nemaš iza sebe tu silu, ni policiju, ni vojsku, nego postoje osobe, postoje centri, organizacije, postoje ljudi koje slušate i onda kada nešto kažu vi to prihvatate ... Jako je važno kojoj grupi mi pripadamo. Bez autoriteta u porodici, društvu, zajednici, u nekoj grupi, to ne može funkcionirati. Mi nismo zajednica autoriteta silom, nismo zajednica koja ima silu, policiju i ima instrumente za primjenu onoga što proklamira kao svoj program. Djelatnost islamske zajednice, odnosno nas koji radimo unutar nje, bazira se na principu autoriteta uzoritosti-'usvetun haseneh'. Obzirom na okolnosti i određene promjene koje su se dogodile u zadnje vrijeme ovaj autoritet naše uzoritosti ušao je i u zonu autoriteta sile, tj. pravnog oblika!

U logici vlasti, moći, utjecaja, uvijek je lakše upotrebljavati autoritet sile, ono što se u narodu kaže - milom ili silom. U našem slučaju, važniji je autoritet uzoritosti. Poznata je izreka - uvijek je lakše vaziti nego ličnim primjerom pokazati! Lakše je davati drugom savjet nego taj savjet primjeniti na sebe.

Profesija i misija (Wezifa i risala)
Svi mi koji smo se opredjelili da uđemo u zonu medrese, islama, naš život je drugačiji od ostalih. Nismo na stupnju poslanika, ali, htjeli ne htjeli, imamo pravo koje se zove El-ulema'u veresetul-enbija- Oni koji prenose islam su nasljednici Božijih Poslanika. Mi to jesmo i ne trebamo bježati od toga, to trebamo urezati u svoju svijest i savjest jer smo nasljednici onoga što su Božiji poslanici ostavili kao miraz - znanje.

Mi smo 24 sata u službi islama i imamo dvije uloge u životu: a) profesija -vezifa od koje živimo, i b) misija - risala koja je više od vezife!

Od toga koliko nosimo svoju misiju, koliko smo svjesni svoje misije u našoj vezifi, toliko ćemo biti i uspješni. Pitanje vjeronauke nije pitanje novca već suočavanja nas samih sa našim vlastitim narodom i nama samima, pitanje unutarnjeg opredjeljenja uključujući vezifu i risalu. Naše društvo je društvo sa različitim iskustvima, i ovo je ideološki sukob. Moramo biti najosvješćeniji i najobrazovaniji, najsposobniji dio zajednice...

Kriza koja nas je zadesila bila je korisna i poučna
„Ova kriza koja nas je zadesila ovih zadnjih mjesec dana bila je korisna i poučna... jer ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaki čovjek ostavi svoj trag." - kazao je Reis.

Poznato je da su se vjeroučitelji aktivno uključili u aktuelna dešavanja svojim esejima i kolumnama na referentnom Rijasetovom web-portalu, te se osvrnuli na dešavanja u našem društvu.

Reis je naglasio kako vjeroučitelji trebaju imati redovne workšopove. „Nemojte očekivati od fakulteta da to on uradi, on ima svoj program rada, svoje obaveze, ali vi to trebate ustanoviti. To u budućnosti treba da preraste u jednu vrstu instituta kojeg ćete vi predložit i ustanoviti. Neka to vodi Vjersko-prosvjetna služba, ali imajte na umu da ova služba nije osposobljena da ima sva rješenja, nego je ona ta koja skuplja ideje i rješenja koje vi iznosite i koje ona ima obavezu da realizira na temelju vašeg iskustva, a ne obratno!" - naglasio je on, i još dodao:

„Mi smo zajedno u ovome projektu. Nemojte se plašiti, mi ćemo, ako Bog da, iznijeti ovaj teret. Ja sam jako sretan i zadovoljan što me je Allah počastio, što imam vas i drago mi je što sam se našao ovdje među vama i mi ćemo, ako Bog da, uspostaviti određene standarde koje neće moći niko više rušiti i kada nas ne bude. Ja vas molim da vi razvijate međusobnu saradnju - da znate jedan za drugog, da osjetite snagu zajedništva. U tome smislu predlažem da organizujemo Kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke u BiH."

Nakon izlaganja Reisul-uleme, prisutnim se ukratko obratio i predsjednik Udruženja vjeroučitelja Kantona Sarajevo, Zijad Okanović. Kolega Okanović je predstavio dosadašnji rad Udruženja i ukratko predstavio plan njegovog budućeg rada. Nakon kolege Okanovića i ostali vjeroučitelji su uzeli učešće u diskusiji koja je prošla u duhu razumijevanja i otvorenog razgovora o svim aktuelnim pitanjima i izrazito konstruktivnog dijaloga.

sastanak-udruzenje-vjeroucitelja2.

Kongres vjeroučitelja islamske vjeronauke u BiH
Neki od bitnijih zaključaka susreta su bili da se jednoglasno podržava usvojena instrukcija Vlade KS po kojoj ocjena iz vjeronauke ulazi u prosjek ocjena, i pozdravlja se inicijativa da se djeci koja ne pohađaju vjeronauku obezbijedi alternativni predmet kako bi i u pravima i u obavezama bili izjednačeni sa svojim vršnjacima koji pohađaju vjeronauku.
Osim toga, Vjerskoprosvjetna služba će u saradnji sa PPZ-om Sarajevo i Udruženjem vjeroučitelja KS, napraviti plan organizacije tematskih radionica, koje će se po mogućnosti redovno organizirati na zimskom i ljetnom raspustu kako bi se vjeroučitelji dodatno metodički edukovali i još više podigli kvalitet svoga rada, te na taj način iz svog ugla još više doprinijeli poboljšanju ukupnog društvenog stanja.

Zadnji i ponajvažniji zaključak ovog susreta je bio da se mjesto mirnih demonstracija „Sarajevskog ljeta", u povodu pokušaja ograničenja vjerskih sloboda i društvene devalvacije znanja o vjeri, ozbiljno pristupi razradi elaborata o organizovanju prvog Kongresa vjeroučitelja islamske vjeronauke u BiH. Za ovaj dio je zadužen, gospodin Nezir Halilović, referent za vjeronauku u VPS Rijaseta IZ u BiH.

Vjeroučitelji zaslužuju priznanje za njihov rad u proteklih petnaestak godina
Pri kraju svoga izlaganja, reisu-l-ulema je izrazio zahvalnost svim vjeroučiteljima na dosadašnjem radu riječima: „Ja hoću da vam sada u svoje ime i u ime Islamske zajednice, u ime Vjerskoprosvjetne službe na čelu sa Muharem ef. Omerdićem i njegovim pomoćnicima, Nezir ef. Halilovićem i Ibrahim ef. Begovićem odam jedno priznanje za ono što ste dosada uradili kao vjeroučitelji u afirmiranju islama, islamske kulture, islamske tradicije Bošnjaka u ovih zadnjih petnaestak godina. Zato želim da vam se zahvalim jer vi ste uradili jedan veliki posao."

Reis je još dodao kako pitanje hoće li biti vjeronauke u našim školama 70% zavisi od vjeroučitelja, a 30% od Rijaseta i Vjerskoprosvjetne službe. „Nemojte to iznevjeriti. Prihvatite svoju ulogu kao misiju. Upamtite da nije dovoljno samo to da naučite ono što se predaje u školi, nego da pratite i šta se događa u društvu. Projekat vjeronauke je mnogo bitniji od nas samih. Od ovoga što vi sada radite, što vi sada posijete, plod će biti u narednih 50 godina u našem narodu ako Bog da." - rekao je on.

Nikome se nemojte pravdati i ništa nemojte objašnjavati!
A u kontekstu reisovog govora o risali tj. misiji najbolji je njegov sljedeći savjet: „Vi se nikome nemojte pravdati i objašnjavati, nego radite svoj posao ponosno, odgovorno i uredno. Čak i ako vas neko napadne riječima, vi se lijepo nasmješite i lijepo s njima postupite prema kr'anskom kazivanju Iza hatebehumul-džahilune kalu selama, '... a kada ih neznalice oslove, oni odgovaraju: Mir vama!' „

Ovo je i dobra poruka nosiocima autoriteta moći. Sve dok se vjeroučiteljima ne omogući da u duhu prirodnog zakona, koji korespondira sa Božanskim, svojim autoritetom uzoritosti, pored obrazovnih, prenose i odgojne vrline na naše nove naraštaje, oni neće morati posezati za autoritetom moći, tj. zakonskim odredbama slobode vjerskog ispoljavanja. Zato „Sarajevsko ljeto" i jeste pretočeno u razradu elaborata o organizovanju prvog Kongresa vjeroučitelja islamske vjeronauke u BiH koji se planira održati u mjesecu septembru, početkom nove školske godine!