A+ A A-

Banja Luka: Prva džuma u hadži Pervizovoj džamiji

U petak, 01. jula 2011. Godine, nakon osamnaest godina, uz prisustvo velikog broja džematlija, prvi put je klanjana džuma u Hadži- Perviz - Potočkoj džamiji u Banja Luci.

Džumu namaz je predvodio muftija banjalučki, prof. h. Edhem ef. Čamdžić, koji je proučio i prve salavate. Ezan za džumu je proučio Muhedin ef. Spahić, koji je ujedno i mujezinio.

banja-luka-hadzi-pervizova-dzamija

U svome izlaganja, muftija je, između ostaloga, kazao da će ubuduće, Potočka džamija, pored redovnih aktivnosti, biti mjesto gdje će se održavati redovne tribine-predavanja iz hadisa, kao i noćni zikr.

Nakon klanjanja džume i proučene dove za Jasin-i-šerif, kojeg su proučili Muftija i Muhedin ef. Spahić, prije džume, a za sve umrle iz džemata Potok, mutevelije, imame, šehide, na licima mnogih džematlija su se mogle uočiti suze radosnice, koji nisu mogli sakriti svoju radost.

Hadži- Perviz - Potočka džamija je jedanaesta, koja je obnovljena u gradu, u Banja Luci, za što su najviše zaslužne naše džematlije, koje žive diljem svijeta, kao i Medžlis IZ Banja Luka, na čelu sa predsjednikom h. Kasimom Mujičićem, koji je također prisustvovao džumi u Hadži- Perviz - Potočkoj džamiji.

banja-luka-hadzi-pervizova-dzamija1