A+ A A-

U Ljubljani predstavljen simbol Srebrenice

Udruženje žena Zemzem, koje djeluje u sklopu Islamske zajednice u Republici Sloveniji u petak, 1. jula 2011. godine, predstavilo je na konferenciji za štampu u Grand Hotelu Union u Ljubljani simbol Srebrenice u obliku bijele ruže sa zelenim krugom koje je izradilo udruženje Gračaničko keranje. Konferencija za štampu organizirana je u suradnji sa Uredom muftije ljubljanskog.

Pozivu UŽ Zemzem odazvao se turski ambasador u Ljubljani nj. eksc. Darya Kanbay, zamjenica holandskog ambasadora gospođa Nelleke Linssen, poslanik Evropskog parlamenta g. Jelko Kacin i muftija dr. Nedžad Grabus.

Srebrenica1

Simbol Srebrenice u obliku bijelog cvijeta sa zelenim krugom simbolizira nevinost, dok zelena boja predstavlja život i nadu.

Nakon uvodnog dijela i objašnjenja simbola Srebrenice kojeg je dala predstavnica UŽ Zemzem Ela Porić, prisutnima se obratio poslanik u Evropskom parlamentu g. Jelko Kacin koji je naglasio, da su događaji u Srebrenici premalo ugrađeni u svijest ljudi na Zapadnom Balkanom. Evropski poslanik g. Jelko Kacin kao dobitnik nagrade Srebrenica 1995 kazao je također: »Mladić u Hagu nije dovoljno, presuda Mladiću nije dovoljna, identifikacija i pokop svih žrtava nije dovoljno, mir rodbine nije dovoljno, Srebrenicu moramo ugraditi u obrazovne programe svih država Zapadnog Balkana i moramo je ugraditi u kolektivno sjećanje«. Po njegovom mišljenju ovdje su potrebna jasna stajališta evropskih institucija. On smatra da se mora probuditi i politika u BiH kako bi krenula prema Evropskoj uniji.

Važnost očuvanja sjećanja ne samo na Srebrenicu, već i na sve događaje nakon raspada bivše Jugoslavije ispostavio je i muftija dr. Nedžad Grabus. Izrazio je zahvalnost Kacinu za njegova nastojanja prilikom usvajanja rezolucije o Srebrenici prvo u Evropskom parlamentu i kasnije u parlamentima evropskih država.

Srebrenica4ljubljana

S obzirom na to da su događaji o Srebrenici opomena za sve, muftija Grabus se nada da će se o njima sve više govoriti u Sloveniji. Čini mu se frustrirajućim da se o tome ne govori u BiH kao u nekim drugim evropskim državama. Činjenica da se niko iz Ambasade BiH u Ljubljani nije odazvao pozivu nije je javio da neće prisustvovati ovom događaju, mnogo govori o tome u kakvoj situaciji je BiH.

Nakon toga članice UŽ Zemzem podijelile su simbol Srebrenice svim prisutnima i predstavnicima medija.

Ela Porić