A+ A A-

Sjećanje na genocid u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Sandžaku

Cvjetići, kao simbol trajnog sjećanja na žrtve srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, danas su podijeljeni građanima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sandžaku.

Udruženja žena "Gračaničko keranje" iz Gračanice, koje je nosilac projekta izrade cvjetića, zajedno sa udruženjima „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa", i „Žene Podrinja" danas su u Sarajevu, 01. jula 2011. godine, organizirali u simboličnih pet minuta do dvanaest sati na Trgu djece Sarajeva podjelu cvjetića građanima Sarajeva, kao simbol trajnog sjećanja na žrtve srebreničkog genocida iz jula 1995. godine.

cvjetici-srebrenica

Cvjetić se sastoji 11 bijelih latica i zelenog tučka. Bijela boja simbolizira nevinost i simbol je nevino stradalih 11. jula u Srebrenici 1995. godine, ali i ostalih Bošnjaka tokom rata u BiH. U simbolici bjeline ogleda se i činjenica da se muslimani nakon smrti opremaju u bijeli čaršaf.
S druge strane, zelena boja je i simbol buđenja, odnosno simbol proljeća i rasta, te nosi poruku i želju da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju diljem Bosne i Hercegovine, regiona, Evrope i svijeta probude i ne zaboravljaju strahote genocida i patnje kroz koju su prošli Bošnjaci. Također, zelena čoha stavlja se preko umrlih prilikom obavljanja dženaze namaza.

Podjeli cvjetića danas su u Sarajevu prisustvovali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić sa suprugom, šef Kabineta reisu-l-uleme Muharem ef. Hasanbegović, predstavnici različitih nivoa vlasti: članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Mirsad Kebo, premijer federacije Nermin Nikšić, ministri u federalnoj Vladi, članovi porodica ubijenih i nastradalih tokom rata, nevladinih organizacija, građani i svi oni koji su na taj način željeli odati poštovanje žrtvama.

cvjetici-srebrenica-reisu-l-ulema

Podjela cvjetića organizirana je u isto vrijeme u Tuzli, Zenici i Gračanici, a dio je podijeljen i u Srebrenici majkama koje žive u tom gradu. Također cvjetići su dijeljeni u Zagrebu, Ljubljani i Novom Pazaru.

Organizatori su poručili da cvjetiće treba nositi narednih dana, posebno do obilježavanja genocida 11. jula, ističući kako očekuju da ih nose i članovi Tužilaštva u Hagu zajedno sa Seržom Bramercom, kao i članovi raznih nevladinih organizacija u inozemstvu. Također je najavljeno da će u narednim danima biti podijeljeno preko 10 hiljada cvjetića građanima u Bosni i Hercegovini.

cvjetici-srebrenica-podjela

Ideja i inicijativa o izradi i podjeli cvjetića došla je od reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, a njenu realizaciju je preuzelo Udruženja žena "Gračaničko keranje" iz Gračanice, koju su podržale i srebrenička udruženja i uključila se u realizaciju. Važnu ulogu je imao muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, kao član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida.

Na ovaj način Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na čelu s reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem nastavlja svoju permanentnu brigu za čuvanje dostojanstva žrtava genocida i općenito dostojanstva žrtve. Nakon aktivnog učešća u osnivanju Fondacije za mezarje i memorijalni centar u Potočarima, ustanovljavanja nagrade Srebrenica 1995 i Potočarske povelje, te iniciranja i velikog angažmana oko usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula za evropski dan sjećanja na genocid u Srebrenici, ovo je nastavak aktivnosti Islamske zajednice da se čuva sjećanje na žrtve i zadovolji pravda, kao preduslova za izgradnju trajnog mira, suživota i pravednog društva u kojem će ljudsko dostojanstvo svakog čovjeka biti poštovano i jednako zaštićeno.

cvjetici-srebrenica-reisu-l-ulema1