A+ A A-

Izložba u povodu Dana genocida u Švedskoj i Australiji

Srebrenica-GenocideSredišnji dio obilježavanja Dana genocida u Švedskoj čini izložba o masovnim grobnicama koja se realizira u saradnji sa Muzejom Sarajeva i traje od 11. do 17. jula 2011. godine. Izložba će biti otvorena 11. jula 2011. godine u 12.00 sati u Fargfabrikenu u Štokholmu i bit će priređen i program za medije. Planirano je da se obrate: ambasador Bosne i Hercegovine Darko Zelenika, organizator Adnan Mahmutović i imam Mustafa Šetkić, te obraćanje jednog od Srebreničana čiji je otac nedavno identifikovan u jednoj od masovnih grobnica.

Obilježavanje dana Srebrenice organizira Bošnjački kulturni centar iz Štokholma u saradnji sa Fargfabriken Štokholm. Održavanje ove manifestacije su pomogli: Ambasada BiH, Državni Savez BiH u Švedskoj, NBV, Savez BiH omladine u Švedskoj, Savez BiH Žena u Švedskoj, Islamska zajednica Stockholm, Banjalučki Savez u Švedskoj, Bosansko-švedski savez žena, Savez Mladih muslimana, Merhamet Švedske, Savez logoraša u Švedskoj. Opširnije vidjeti na linku: www.srebrenica.se
Dr. Adnan Mahmutović

Australija: Izložbe "Sjećanje na Srebrenicu 95, posljednji genocid u Evropi
Bosanska etnička škola u saradnji sa ambasadom Bosne i Hercegovine i BiH organizacijama iz NSW organizuje izložbu o Srebrenici.

Izložbu će, u nedjelju 10. 07. 2011. godine, otvoriti ambasdor Bosne i Hercegovine dr. Damir Arnaut, a prisutnima će se obratiti Ed Husić, član australskog Paralmenta. Ed će se obratiti u svoje ime i u ime Julie Gillard premijerke australske Vlade, koja zbog ranije zakazanih obaveza neće moći prisustvovati otvaranju izložbe. Također, svoje obraćanje će imati Chris Bowen, ministar za emigraciju u australskom Parlamentu i Laurie Ferguson član australskog Parlamenta. Njezina Ekselencija Guvernerka NSW profesorica Marie Bashir zbog ranije zakazanih obaveza neće moći prisustvovati otvaranju izložbe, ali nas je zamolila da prenesemo prisutnima i bosanskoj zajednici da će u svojim mislima i molitvama biti sa nama.

Cilj izložbe je odavanje počasti žrtvama i da se Srebrenice više nikad ne ponovi, ni nama ni bilo kome više.
Na izložbi će biti otvorena knjiga posjetilaca, za upis i komentar, a kopija knjige će biti dostavljena ambasadi BiH i biće predočena australskom Parlamentu kada ambasdor BiH dr. Damir Arnaut bude tražio usvajanje rezolucije o Srebrenici.

Kao što je BiH zajednica u NSW svojim poptisima tražila i dobila da se bosanski jezik, kao izborni predmet izučava u srednjim školama NSW, tako će i rezoluciju o Srebrenici biti usvojena jedino na naš zahtjev australskom Parlamentu, a na osnovu broja naših potpisa i naše zainteresovanosti.

Program otvaranja izložbe:
16 : 00 - 16 : 55 Dolazak pozvanih i upisivanje u knjigu posjetilaca
17 Početak ceremonije otvaranja izložbe. (Molim vas da uzmete u obzir da se ceremonija otvaranja odvija u drugoj sali, tako da će se ulazna vrata morati zatvoriti 16 : 55 )
19 - 20 : 30 Ponovno otvaranje ulaznih vrata, razgledanje izložbe i upis u knjigu žalosti

Elma Husić