A+ A A-

Živjeti i nakon života, ili umrijeti i prije smrti

srebrenica-tabuti-2Svim onim mladićima koji darivaju krv, pored sve uzavrele krvi mladosti, još je potrebno i znanje i iskustvo naših intelektualnih gromada, poput našeg profesora doktora Omera Ibrahimagića i potrebno je praktično djelovanje i entuzijazam naših akademika osnivača. Naravno, nijedan od onih koji žele biti pošteni sami prema sebi ne smije nas uskratiti za svoj angažman na temelju vlastitog znanja, iskustva, snage, mladosti, uzavrele krvi ili bilo koje vrijednosti, koja nije samo njegova. Vaš imetak nije samo vaš, jer Uzvišeni je u njemu odredio dio za drugoga. Tako ni vaša znanja nisu samo vaša, uvaženi profesori, kao što to nije ni krv naše omladine. Naravno da sloboda mišljenja znači i odgovornost za posljedice našeg mišljenja, nakon njegovog iznošenja u javnost. Ovi mlađi profesori neka daju konkretne projekte, ako već smatraju da neki naši akademici, samo zbog toga što su stariji od njih, ne znaju kako treba da se uključe u rješavanja zajedničkih nam problema! I vi ste, hvala Uzvišenom Allahu na svim blagodatima života i njegovim vrijednostima, kako u mladosti tako i u zrelijoj dobi, i vi koji ste od nekoga mlađi sasvim sigurno ste od nekoga i stariji.
Čiji je onaj ko nema samilosti prema svojoj mladosti i ko ne poštuje svoje starije!? Dok ne budeš sav svoj ne možeš biti ni moj, pa pokušajmo biti naši i kada nam po leđima neko pendrekom ili automatom ne praši! Sjetite se onih koji ubijaju i svezane i neuvezane i koji vam neće vjerovati da ste njihovi, bez obzira koliko vi ne željeli biti ili ne pokazivali da ste potpuno ili imalo svoji.
Planeta (Zemlja) BOSNA i HERCEGOVINA
Hvala Ti, Uzvišeni, na ovakvim profesorima i, ako Ti dozvoliš, na pravim projektima BANU i ANU BiH kako nam se ne bi ponovila realizacija projekata rođenih iz Memoranduma SANU. Na pragu smo mjeseca jula, Srebreni grade, a 12. juli nije trinaesti i nije petak. Je li daleko ostvarenje sna da poslije 11. jula u Srebrenici ne bude 12. jula, u Srebrenici, Bratuncu, u Sarajevu ili bilo gdje drugo i bilo kome na planeti (Zemlji) BOSNI i HERCEGOVINI!? U bilo kojem danu mjeseca simbola kad se Sunce ugasilo u očima onih, koji su preselili na Bolji svijet.
Ne dozvolimo, koliko god je to u našoj mogućnosti, da oni koji izgubiše razum, pa zaboraviše sebe ubiše Tebe, izgube razum ili život, ukoliko se može reći da je to život nekoga ko cijeni sebe, i izbjegnu Sami od sebe i onoga što RAD(iš)E!? Svako zaslužuje susret sa sobom, svojim razumom i djelom. I onaj ko drugima daje svoje znanje, krv, iskustvo, mladost ali i onaj ko, ne vjerujući u vrijednost vlastitih vrijednosti, posegnu i proli tvoju pamet, krv, iskustvo, mladost. Život! Živjeti u svojim vrijednostima moguće je, Čovječe, i nakon preseljenja iz ovog života kroz svoje, života vrijedno, djelo, knjigu, dobro dijete...
Umrijeti i prije smrti moguće je, ratni Zločinci, i prije moje smrti 11. jula, jer do toga nije moglo doći bez smrti Čovjeka u tebi!
U kome i pored koga živi Čovjek u Bosni živjeće i na Zemlji i kad je pod zemljom.
Onaj u kome čuči i pored koga čuti ratni Zločinac umro je kao Čovjek i prije nego je na tebe nagrnuo buldožerom zemlju od koje je stvoren. Zemlju bosansku, ni krivu ni dužnu, Zemljo!

Hašim Zahirović, Čovjek Zemljanin pod bosanskom zemljom, 8 ...hiljada tijela ispod zemlje