Promo banner

A+ A A-

Luksemburg: Dan sjećanja na žrtve srebreničkog genocida

Svima je danas kristalno jasno da genocid počinjen u Bosni, a posebno onaj u Srebrenici, nikada neće biti zaboravljen. Historija će pamtiti žrtve genocida, a i njegove naredbodavce i počinioce, te će taj sramni događaj zauvijek ostati upamćen, u vidu još jedne crne tačke u nizu, u historijskom naslijeđu naroda iz čijih redova dolaze počinioci tog stravičnog masakra.

plakat-luxemburg-srebrenica2011

Komemorativni skupovi povodom Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici održavaju se u cijelom svijetu, pa tako i u Luksemburgu, gdje je organiziranje komemoracije tim povodom postala svojevrsna tradicija. Naime, i ove godine, je predviđeno da se 16. godišnjica genocida u Srebrenici obilježi na dostojanstven način, tako da su pripreme za održavanje komemoracije u Luksemburgu, koja je zakazana za 10. juli, u punom jeku. Organizator je 3. godinu zaredom „Odbor za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici", koji je okupio sljedeće džemate i udruženja:

 

1) Centre Islamique au Luxembourg - CIL

2) Unija Mladih Aktivista - UMA

3) Humanitarno drustvo "Nova Bosna"

4) Kulturno-sportsko drustvo "Bosna"

5) Association Islamique et Cultuelle du Sud

6) Cooperation "Luxembourg-Montenegro"

7) BMU - Balkans Muslimiche Union « SELAM »

8) Centre Culturel Islamique du Nord

9) FK "Zavidovici 94"

10) Centre Culturel Islamique d'Ettelbruck - CCIL

11) Club "Sloga", Tetange

12) FK "Sloga", Wiltz

13) FC "Avenir Flaxweiler"

14) Bošnjacko Demokratski Fond

15) Zavičajni klub "Bihor"

16) Prijateljstvo Luksemburg-Crna Gora

17) Kosovsko Udruženje Bošnjaka "Vitomirica"

18) FC "Krivaja"

19) Association Cultuelle et Culturelle Islamique de l'Ouest

 

Pored nabrojanih džemata i udruženja, i ove godine veliki doprinos organiziranju skupa su dali bošnjački intelektualci koji ne žale ni truda ni vremena kako bi program i sami tok manifestacije bio na visokom nivou.

 

Pored kulturno-vjerskog programa, izložbe fotografija i prikazivanja kratkih animacija, na skupu će govoriti/svjedočiti profesor historije - Mašić Nijaz, koji je živi svjedok genocida u Srebrenici. Profesor Mašić se aktivno bavi temom genocida u Srebrenici, te je čest govornik na skupovima koji tretiraju tu temu.

 

Također je značajno spomenuti da „Odbor za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici" aktivno radi kako bi se u Luksemburgu pokrenula parlamentarna procedura u cilju usvajanja rezolucije o Srebrenici. Nadati se da će do kraja godine rezolucija biti i usvojena.

Očekujemo da će odziv naših Bošnjaka i Bošnjakinja, ali i ljudi drugih nacionalnosti koji se gnušaju onoga što se desilo u Srebrenici, na ovogodišnjem skupu biti srazmjeran velikom odzivu koji je zabilježen na prijašnjim komemoracijama.

 

Muhamed Ćeman