Promo banner

A+ A A-

Prelijepa noć Miradža u Zenici

U povodu blagoslovljene mubarek noći Lejle-i-miradža i Dana vakifa, koju IZ u BiH tradicionalno obilježava, Medžlis IZ-ce Zenica je priredio Večer ilahija i Kur'ana u haremu Bijele džamije u Novom Radakovu!

Poslije akšam namaza, čije klanjanje je predvodio imam džemata hfz. Ishak ef. Efendić, džemat i gosti su se iz prelijepog ambijenta Bijele džamije premjestili u harem, gdje  su na velikoj pozornici uživali u programu i toploj ljetnoj večeri!

zenica-miradz2011

Program je počeo Kur'anom Časnim- učač je bio hfz. Amir ef. Kaknjo. Poslije Kur'ana, riječima dobrodošlice i željama da se svi osjećaju ugodno u njihovom džematu, prisutnima se obratio džematski imam. Nakon uvodnog obraćanja hfz. Ishak ef., obratio se i  glavni imam MIZ-ce Zenica mr. Jakub ef. Salkica, kojui je u svom kazivanju je podsjetio vjernike na značaj noći Miradža te značaj vakufa i vakifa!

Zatim je uslijedio program kojeg su izvodili gosti večeri, hor Ak-Saraj iz Kaknja.Oni su svojim ilahijama i odlomcima mevluda oduševili prisutne!

Posebna čar je bila slušati podmladak hora, Abdulkadira i Bilala Zukan, koji s razlogom predstavljaju ponos hora i njihova grada.

Program je nastavljen učenjem ilahija i kasida horova domaćina-hora MIZ-ce Zenica El-Kuds i hora džemata Tetovo En-Nahl, oni su sa već prepoznatljivim načinom izvođenja duhovnih pjesama "napojili" žedna srca, nekoliko stotina prisutnih vjernika!

Na koncu manifestacije obratio se gost predavač cijenjeni Sulejman ef. Čeliković glavni imam MIZ-ce Kakanj, koji je ove večeri kazivao o porukama Miradža, o vjernikovu saburu i ustrajnosti u dobru, koje nam valja crpiti iz Poslanikova a. s. života!

Program je vodio Almedin ef. Spahić, koji je govorio o vakufu, tom trajnom i nepresušnom izvoru dobra!