A+ A A-

Mostar: Predstavljena druga generacija mladih mujezina

Obilježavajući mubarek noć Lejletu-l-mi'radž Medžlis Islamske zajednice Mostar sinoć je (28.6.2011.)  u prepunoj Karađoz-begovoj džamiji upriličio i svečanu promociju druge generacije polaznika „Kampa za mujezine".

Mladi imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar u saradnji sa Karađoz-begovom medresom u internatu ove škole, protekle sedmice su podučavali 28 polaznika mektepske nastave obredoslovnim pravilima koja se odnose na mujezine. Ova tradicija okupljanja polaznika mektepske nastave pored istaknutnog primarnog cilja, značajna je i zbog činjenice stvaranja optimalnih  načina i uvjeta druženja i edukacije tokom ljetnog, školskog raspusta.  O postignutim rezultatima druge generacije „Kampa za mujezine" okupljenim vjernicima govorili su Ilham ef. Puce i Jusuf ef. Kafadar dok su o značaju noći Lejletu-l-mi'radž govorili Šefko ef. Tinjak dosadašnji direktor medrese i Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar.

kamp-za-mujezine-11

„U ovom vremenu u kojem ima puno nejasnoća ne možemo ne osjećati snagu i ponos pred činjenicom da je 28 mladića osposobljeno za funkciju mujezina. Ta nas činjenica snaži i uveseljavaju. Ovo je jedan od načina utiranja našeg odnosa spram vjere u našu tradiciju i kulturu.", govoreći o druženju i atmosferi koja je vladala među mladim mujezinima kazao je Jusuf ef. Kafadar. On je poručio roditeljima kako je Medžlis Islamske zajednice otvoren za svaku vrstu pružanju stručne pomoći odgoja djece. „Nije lahko odgojiti dijete u ovom vremenu jer iza savkog ugla vrebaju opasnosti. Nažalost, treba hrabrosti pa se suprostaviti drogi, alkoholu, ružnim riječima i drugim pošastima.", izražavajući  nadu da su polaznici ove neobične škole stekli čvrsta prijateljstva  u ozračju vjere a koja ne mogu steći putem TV-a i interneta, rekao je ef. Kafadar.

kamp-za-mujezine-112

Apostrofirajući postignuite rezultate koje su ostvarili mladi imami Medžlisa sa mladim mujezinima glavni imam Medžlisa IZ Mostar je kazao kako je ovo jedinstven prijemer međusobnog, međubratskog, međudžematskog razumijevanja i pomaganja. „Ova naša ljetna škola dokazala je da mi možemo i umijemo izgraditi dobre odnose i ostvariti dobre rezultate.", zaključio je ef. Dedović. Govoreći o mi'radžu on je ponovio činjenicu da su osnovne poruke ove mubarek noći blagodati namaza. „Namaz je najveća snaga koja nas veže sa našim Stvoriteljem i način traženja pomoći, utočišta i izlaza iz svih životnih tegoba.", naglasio je glavni imam Dedović. Nakon prigodnog mevludskog programa mladim mujezinima diplome o uspješno završenoj nastavi uručio je Izudin ef. Mezit, mujezin Karađoz-begove džamije.  

Hasan Eminović