A+ A A-

“Dani Srebrenice” u Klagenfurtu

srebrenica-tabuti-2

Ovogodišnje obilježavanje manifestacije "Dani Srebrenice", u Austriji, biti će upriličeno u glavnom gradu Koruške, Klagenfurtu. Iza same manifestacije stoji grupa osvještenih bosanskih studenata na čelu sa Seadom Sarićem, studentom informatičkog menadžmenta, koji su volonterski organizovali cijelu manifestaciju. Ovom prilikom su se okupili renomirane ličnosti političkog,vjerskog i kulturnog života Austrije i BiH.

Ceremonija otvranja "Dana Srebrenice" bit će upriličena u petak 01. 07. 2011. godine u 18:00h u Europahaus, kada će učešće u programu uzeti gradonačelnik Klagenfurta, gospodin Christian Scheider, koji će ujedno i otvoriti manifestaciju, ambasdor BiH u Austriji gosp. Haris Hrle, prof. dr. Smail Čekić, prof. dr. Klaus Ottomeyer, likovni umjetnici Sead i Halida Emrić, dr. Walter Horn, te književnik Amir Talić.

Učešće u samoj manifestaciju će uzeti i svi imami okolnih dzemata koji svojim prisustvom i prisustvom članova svojih džemata žele potvrdili svjesnost i važnost sjećanja na genocid.

Učesnici će svojim izlaganjima pokušati predstaviti Srebrenicu kroz refleksiju umjetnosti:  slikarstva, fotografije i poezije, i samoj Srebrenici dati jednu novu boju,te time proširiti i produžiti sjećanje na  nedavni genocid.

Ovogodišnja izložba pod motom "Da vidiš, da znaš, da pamtiš" trajat će od 01. 07. 2011 do 08. 07. 2011., a za to vrijeme posjetioci će imati priliku svjedočiti slikovnom prikazu srebreničkog stradanja.

Organizatori ovogodišnje manifestacije izražavaju zahvalnost svima koji su uzeli učešće u manifestaciji "Dani Srebrenice", posebno gradu Klagenfurtu,koji su pružili svoju pomoć ovom projektu od samog početka, te pozivaju da se sljedeće godine uz prisustvo svih bošnjačkih institucija koje djeluju na ovom podrucju, još ozbiljnije pristupi čuvanju sjećanja na genocide, što nije samo važno za Bošnjak, nego i za sve dobronamjerne ljude.

Hfz. Omer Bušatlić