A+ A A-

Jajce - Promocija knjige ''Gazi Husrev – beg''

Koliko je Ajvatovica prisutna i značajna među Bošnjacima svjedoče i činjenice da se svake godine, u mjesecu junu, u gotovo svim gradovima na području Muftiluka travničkog, organizuju brojne prigodne svečanosti u povodu Dana Ajvatovice.

U petak, 24. juna 2011. godine, povodom ovogodišnje 501. Ajvatovice, u prostorijama Doma kulture u Jajcu, upriličena je svečanost - promocija knjige ''Gazi Husrev - beg'', autorice dr. Behije Zlatar. Gazi Husrev - beg je ličnost koja je ostavila brojne i neizbrisive tragove na području Bosne i Hercegovine. Čineći brojne hajrate i gradeći objekte koji su i danas prepoznatljivi po svom stilu, arhitekturi i namjeni, ime Gazi Husrev - bega se ponosno spominje u literaturi i svakodnevnom govoru.

promocija-jajce2011

Promotor knjige ''Gazi Husrev - beg'' bio je dr. Aladin Husić, koji je ovom prilikom između ostalog rekao:''...u izdanju Orijentalnog instituta, u ediciji posebna izdanja pojavila se knjiga autorice Behije Zlatar, pod vrlo jednostavnim i reklo bi se skromnim naslovom ''Gazi Husrev - beg'', volumena 236  strana. Nasuprot naslovne skromnosti, knjiga nas suočava sa unutarnjom sadržajnom raskošnošću, tematskom raznolikošću i zanimljivošću, prvenstveno bogatom arhivskom ponudom i argumentacijom. Ovdje treba istaći da je knjiga nastajala prvenstveno na temelju bogate arhivske građe arhiva u Ankari, Istanbulu, Dubrovniku i Sarajevu. To smatramo vrlo važnim iskorakom, dometom i odlikom ovoga izdanja, posebno u odnosu na raniju historiografsku produkciju o Gazi Husrev - begu, što, ne samo da opravdava nego je i nametalo potrebu novog sagledavanja ukupne historijske uloge i djela ovog namjesnika...''

Ovom prilikom zahvaljujemo se Organizacionom odboru Ajvatovice - na čelu sa muftijom travničkim mr. Nusret ef. Abdibegovićem, što su promociju ove knjige organizirali u Jajcu - gradu u kome je Gazi Husrev - beg imao i svoj vakuf na području Dnoluke.

Enijal  Žužo