A+ A A-

Vjeroučitelji - misionari dobra

ucenje-u-biblioteci

Nastava vjeronauke, pored svoje teorijske ima i praktičnu dimenziju. Naravno, gdje će imati ako ne u nastavi vjeronauke. Svi smo znali da nastavnici i profesori vjeronauke gotovo svakodnevno rade na različitim projektima, bilo da se radi o pomaganju siromašnim i slabim, posjetama, raznoraznim akcijama... Da, znali smo, ali onako, svako za sebe, te vijesti o uspješnim projektima vjeroučitelja su ostajale raštrkane i nisu bile sakupljene na jednom mjestu. Sve donedavno.

            Za nas su važne dvije promjene koje su se desile u Rijasetu IZ u BiH, odnosno Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta, a koje počinju od školske 2009/2010. godine. Prva je vezana za otvaranje web-linka za vjeronauku na zvaničnom portalu Islamske zajednice u BiH. Ovim potezom VPS je učinila da vijesti o akcijama vjeroučitelja budu sakupljene na jednom mjestu. I ne samo to. Otvaranjem linka za vjeronauku pružena je prilika za afirmaciju vjeroučitelja, i vjeronauke, što je mnogo važnije, dobili smo na kvaliteti rada, efikasnosti itd.

            O ovome je javnost upoznata, te stoga nećemo puno vremena trošiti na promociju linka za vjeronauku. Samo ćemo napomenuti, a u zadnjem broju Saffa je o tome bilo riječi, da web portal www.rijaset.ba, pa samim tim i link za vjeronauku www.rijaset.ba/vjeronauka, polahko, ali sigurno postaje glavni medij Islamske zajednice. Svi oni koji prate i čitaju vijesti preko interneta znaju da najposjećeniji portali često preuzimaju i prenose tekstove i vijesti upravo sa web portala Rijaseta. I, naravno, ne samo oni, nego i novine, ali i televizija.

            Ono što javnost ne zna jeste da vjeroučitelji pišu izvještaje o svom radu za svaku školsku godinu. Međutim, tu je postojao jedan problem. Vjeroučitelji nisu dobijali povratnu informaciju od Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, niti od nekog nižeg organa Islamske zajednice. Tako da smo svi bili uskraćeni za objedinjene podatke o radu vjeroučitelja, o učinku vjeronauke, o raznim akcijama koje su vodili i inicirali vjeroučitelji... Sve do sad. Na e-mail adrese svih vjeroučitelja je stigao izvještaj VPS-a, a koji se odnosi na školsku 2009/2010.

            Mislim da nisam bio jedini koji su se (pozitivno) iznenadili izvještajem. Podaci koji slijede jednostavno su impresionirajući, i vjeroučiteljima koji su zaslužni za ovakav postignuti uspjeh upućujemo naše poštovanje i svaku vrstu pohvale.

            U Bosni i Hercegovini na poslovima nastavnika i profesora (islamske) vjeronauke angažovano je oko 900 vjeroučitelja. Slanje izvještaja putem elektronske pošte za 2009/2010. školsku godinu bilo je eksperimentalne prirode. Tako je za tu školsku godinu (samo) 303 vjeroučitelja svoje izvještaje poslalo na ovaj način, što iznosi, precizno stoji u izvještaju 33,96%.

            Vjeroučitelji u BiH, sa sigurnošću tvrdim, imaju daleko najbogatiji socijalni i društveno-korisni angažman od svih kolega koji su uključeni u školski sistem. Taj njihov angažman najčešće se ogleda u sljedećem:

  • Organizovanje ekskurzija, izleta, posjeta;
  • Volontiranje vjeroučitelja i polaznika vjeronauke u raznim humanitarnim organizacijama;
  • Organizovanje iftara za učenike;
  • Podjela bajramskih paketića i paketića za Novu hidžretsku godinu;
  • Posjeta starim i iznemoglim komšijama;
  • Prikupljanje prehrambrenih artikala, odjeće i obuće za ugrožena područja;
  • Prikupljanje novca i kupovina hrane za socijalno ugrožene komšije;
  • Organizovanje humanog fonda radi pomoći siromašnim učenicima itd.

Podsjećanja radi, podaci koje ćemo navesti odnose se na 303 vjeroučitelja, odnosno svega trećinu, ili preciznije 33,96% od ukupnog broja svih vjeroučitelja.

Broj izleta koji su organizovali vjeroučitelji iznosi 191. Od toga, najviše izleta su organizovali vjeroučitelji iz  regije (muftijstva) Zenice, 56 izleta.

195 posjeta raznim adresama su organizovali vjeroučitelji u školskoj 2009/2010.  godini. Ovdje su najažurniji bili vjeroučitelji iz (muftijstva) Tuzla, njih 55.

Broj ekskurzija u organizaciji vjeroučitelja je 114. I ovdje su kolege iz Zenice bili najbolji sa 33 organizovane ekskurzije.

 

Posjete edukativnog i socijalnog karaktera i humanitarne aktivnosti

Vjeroučitelji su u 2009/2010. školskoj godini učestvovali u 343 organizovane posjete, a sami su inicirali i organizovali 266 posjeta raznim licima. Prilikom tih posjeta utrošili su 24.263 KM. Prilikom tih posjeta bilo je uključeno 2.641 učenik, s tim da su ponegdje u posjetama učestvovale i druge kolege nastavnici/profesori, imami, roditelji i drugi. Tim posjetama je obuhvaćeno 1.338 osoba raznog uzrasta, spola i vjeroispovjesti.

303 vjeroučitelja je uzelo učešća u 799 raznih humanitarnih i socijalnih akcija pokrenutih na nivou škole, a sami su inicirali i sa svojim učenicima realizovali 287 raznih humanitarnih i socijalnih akcija. U okviru tih akcija su uključili 5.948 osoba, mahom učenika, a 9.089 osoba (raznog spola, uzrasta i vjeroispovjesti) je obuhvaćeno socijalnim akcijama vjeroučitelja. U okviru tih 287 akcija prikupili su 138.707 KM i dostavili ih ciljnim grupama u vidu novca, hrane, odjeće, obuće, školskog pribora itd. Sto trideset osam hiljada i sedamstotina sedam konvertibilnih maraka, i slovima. Jer vrijedi ponoviti.

Kada se uzme u obzir prva cifra od 24.263 KM koje su vjeroučitelji utrošili prilikom raznih posjeta i 138.707 KM koje su skupili u humanitarnim aktivnostima dobit ćemo podatak da su vjeroučitelji u 2009/2010. školskoj godini plasirali ukupno 162.970 KM.

Iz ovih analiza smo vidjeli da vjeroučitelji, već odavno, prevazilaze tipični nastavni rad koji je, treba reći, odličan, i po tom osnovu, stoji u izvještaju Vjerskoprosvjetne službe, ne postoji ni jedna službena primjedba ili zabilješka od strane menadžmenta škole ili pedagoških zavoda. Ovo je još samo jedan pokazatelj dobrog i kvalitetnog rada vjeroučitelja, njihovog angažmana, pored nastave, u školi, dobrog prijema kod učenika...

Treba još jednom napomenuti da se radi o eksperimentalnom izvještaju koji obuhvata uzorak od 303 vjeroučitelja, a ne cjelokupni vjeroučiteljski kadar. Uskoro ćemo, ako Bog da, imati cjelokupni izvještaj za sve vjeroučitelje u BiH. Upravo zbog toga smo sigurni da su rezultati i još uvjerljiviji, a broj socijalnih i humanitarnih akcija, posjeta, volontiranja znatno veći.

Alem Dedić