Logo

Ajvatovica između vijesti i povijesti

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

ajvatovica-2011

Ni onu osnovnu informaciju o 501. manifestaciji Ajvatovice gledatelji oba javna emitera nisu imali priliku čuti. To da je Ajvaz-dedo učio dovu i da je stijena raspukla je povijest, a ne vijest; da je značaj Ajvatovice višedimenzionalan travnički muftija nije ni morao reći, svi mi to znamo. Doduše, jedni su rekli da je reisu-l-ulema predvodio molitvu, a odmah zatim naglasili „vrlo važnu činjenicu" da su oni bili generalni medijski pokrovitelji 501. manifestacije. Drugi su prikazali vojnike i političare.

Samo dan ranije skoro svi naši mediji su, i oba javna emitera, upriličili spektakl uživo povodom jubilarne 30. godišnjice ukazanja Gospe u Međugorju. Vlado Marić je s toliko oduševljenja izvijestio gledateljstvo kao da se Gospa baš njemu i baš tada ukazala.

Budući da nisam saznao šta su moja braća na Ajvatovici molila, šta ih boli, čemu se nadaju i šta se zaista događalo, otvorim Rijasetov web portal i pročitam i saznam, kao i svi oni ostali Bošnjaci koji nisu bili na Ajvatovici, a nisu mogli u javnim RTV programima čuti i saznati, da su njihova braća na proplanku ispod vrha Kušljage molili Uzvišenog Allaha da im iz Svoje milosti raspukne stijene i bedeme samozaljubljenih političara, stijene i bedeme potlačenosti, stijene i bedeme samodestrukcije, da su molili da im Allah dž.š. podari kap slobode, da u zemlji svojih predaka i zemlji njihovih unuka, bez straha i bojazni mogu reći svoje ime. Da su molili da nam poteče sloboda kao Ajvaz-dedi voda.

Skoro se ništa u posljednjih 500 godina ne mijenja. Još uvijek molimo Boga da iz sveg glasa kažemo one dvije rečenice koje mogu izgovoriti svi drugi narodi u svijetu. Eh da mi je reći: „Mi smo Bošnjaci! Svoji na svome!" pa da eho odzvanja s planine na planinu sve do sinjeg mora, „ne bi žalio umrijeti", epske su želje i Ajvaz-dede i Alije Đerzeleza i Alije Izetbegovića. I samo što krene taj Svebošnjački glas ponosa već na sljedećem proplanku počnemo gušiti eho vlastitog glasa: da ne čuju komšije, nemoj toliko glasno probudit ćeš medvjede i lisice, zaplašit ćeš vrane, nemoj učiti ajete i citirati hadise, jer Dekart ni Špengler ne znaju arapski jezik. Prevedi islam na latinski da te i Niče razumije. A to što ni Dekart ni Špengler ni Niče i veliki Kant nikad nisu upoznali bosanske planine i bosanske rijeke to više nikome nije ni važno. Važno je da ugušimo eho vlastitog glasa, pa da možemo razumjeti Vladu Marića kad nam se javi iz Međugorja.

Hasan Eminović

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.